Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για το Social Selling, την πιο αποτελεσματική τακτική πωλήσεων την τελευταία δεκαετία. Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και του υλικού που υπάρχει για το συγκεκριμένο θέμα θα αφιερώσω δυο διαφορετικά άρθρα. Αυτό που διαβάζεις έχει να κάνει με το τι είναι το Social Selling το επόμενο έχει να κάνει με τους τέσσερις βασικούς πυλώνες για να μπορείς να το λειτουργήσεις πετυχημένα.

Το internet έχει κυριολεκτικά μεταμορφώσει το κομμάτι των πωλήσεων. Προσφέρει τεράστια δύναμη στον καταναλωτή, δίνοντας του πολλές πληροφορίες και πρόσβαση σχεδόν σε οτιδήποτε τον ενδιαφέρει. Οι παλιές στρατηγικές προσέγγισης ίσως να μην είναι πια τόσο αποτελεσματικές. Το μόνο που ενδιαφέρει τον πελάτη σήμερα, είναι να έρθει σε επαφή με κάποιον που είναι πολύ καλά πληροφορημένος γνωρίζει το αντικείμενό του, και μπορεί να μιλήσει στην γλώσσα του την συγκεκριμένη στιγμή.
Τι είναι το Social Selling;
Είναι η πιο αποτελεσματική τακτική την τελευταία δεκαετία στην δημιουργία υποψηφίων. Η διαδικασία του SC μετρά τον ρυθμό μεταβολής του υποψηφίου σε πελάτη. Επίσης μετρά τον χρόνο που χρειάζεται για την μετατροπή αυτή και την αποτελεσματικότητα όλης της διαδικασίας.

Το να έχουμε διαλόγους με υποψήφιους πελάτες, δεν σημαίνει ότι απαραίτητα έχουμε έναν σωστό τρόπο μεταβολής ενός υποψήφιου πελάτη – σε πελάτη. Θα μπορούμε να μιλάμε για καιρό, χωρίς αποτέλεσμα (αυτό είναι και το πιο πιθανό) αν δεν έχουμε θέσει τα επόμενα βήματα και τον χρόνο που απαιτείται για να γίνουν.

Καλό είναι να θυμάσαι ότι ο καθένας μπορεί να πουλήσει οτιδήποτε σε οποιονδήποτε, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι έκανε και πελάτη. Απλά έκανε μια πώληση. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι είναι καιρός πλέον, οι άνθρωποι που σχετίζονται με τις πωλήσεις σαν επαγγελματίες να αλλάξουν την οπτική τους και να επιδιώξουν μια πιο διαδραστική αλληλεπίδραση με τους υποψηφίους. Να αφήσουμε τους παλιούς «επιθετικούς» τρόπους και τακτικές και να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη σχέσης με τους πελάτες μας.

Μπορείς να δεις το σχετικό live μου για το Brand – το Personal Branding και τις πωλήσεις για να καταλάβεις την σύνδεση μεταξύ τους. ΕΔΩ
Social Selling και το πεδίο δράσης 
Το Social Selling δεν έχει να κάνει με την Πώληση, αλλά με την διαδικασία που ακολουθούμε για να την επιτύχουμε. Κυρίως αναφέρεται στην χρήση όλων των ψηφιακών εργαλείων που μας παρέχουν οι περισσότερες πλατφόρμες ή διάφορα Apps που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και συνδυάζονται με αυτές. Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία αυτά, μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με τους τους υποψήφιους μας, να χτίσουμε σχέσεις και να δημιουργήσουμε πωλήσεις.
Social Selling – το κλειδί 
Το κλειδί για την επιτυχία στο SC είναι η σωστή στόχευση κοινού. Για να βρεις το κατάλληλο κοινό χρειάζεται να κάνεις ένα αρχικό φιλτράρισμα. Να καταλήξεις ποιο είναι το κοινό σου και να ξεκινήσεις να χτίζεις τα κανάλια επικοινωνίας μαζί του. Επειδή αυτό, είναι ένα θέμα που ανέπτυξα πολύ στο live που έκανα σχετικά με το Branding και τις πωλήσεις, μπορείς να δεις αυτό το ολιγόλεπτο απόσπασμα πατώντας εδώ .
Social Selling – Ο στόχος 
Ο στόχος λειτουργώντας με αυτόν τον τρόπο, είναι να κερδίσεις το προνόμιο – ναι γιατί είναι τεράστιο προνόμιο – ένας υποψήφιος πελάτης σου, να σε εμπιστεύεται και να έρθει σε εσένα όταν εμφανιστεί η ανάγκη για ένα προϊόν ή υπηρεσία που εσύ μπορείς να καλύψεις.
Ένα προσωπικό παράδειγμα
Πριν ολοκληρώσω αυτό το άρθρο θα ήθελα να σου δώσω ένα απλό παράδειγμα, που μου συνέβη πρόσφατα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που με γνωρίζουν ξέρουν ότι είμαι συνεργάτης της LR Health & Beauty. Ο λόγος που συνεχίζουν να με ακολουθούν, είναι γιατί δεν μιλάω μόνο για την δουλειά μου, αλλά και για θέματα που σχετίζονται με τις πωλήσεις γενικότερα ή τα Social Media. Επίσης ένας λόγος που συνεχίζουν να με ακολουθούν, είναι γιατί ακόμα και να μιλήσουμε για κάτι που ενδιαφέρει εκείνους, δεν θα ανοίξω συζήτηση για την LR αν δεν την ανοίξουν εκείνοι πρώτα.
Πρόσφατα λοιπόν, δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από κάποιον άγνωστο που με παρακολουθούσε για χρόνια όπως μου είπε. Στην αρχή σε παρακολουθούσα, αλλά δεν με ενδιέφερε η LR – μου είπε. Σήμερα έχω παντρευτεί, έχουμε το πρώτο μας παιδί και σκέφτηκα να ανοίξω έναν κωδικό για να αγοράζουμε τα προϊόντα της οικογένειας μας αλλά και να δούμε αν μπορούμε και εμείς να κάνουμε κάτι περισσότερο μέσα από το Marketing Plan γιατί η κατάσταση με την δουλειά μας έχει γίνει πολύ δύσκολη. Κι έτσι κι έγινε. Σήμερα ο Κώστας έχει τον δικό του κωδικό με την LR.
Αυτό ήταν ένα αποτέλεσμα μιας διαδικασίας, που πήρε χρόνο. Όμως το σημαντικό για εμένα είναι πως όταν εμφανίστηκε η ανάγκη για τον Κωστή, τότε επέλεξε να κάνει μια επαφή μαζί μου.
Πήγαινε τώρα στο επόμενο άρθρο (αν δεν έχει βγει θα δημοσιευτεί σύντομα)  για να διαβάσεις σχετικά με τους τέσσερις πυλώνες που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου, προκειμένου να λειτουργήσεις σωστά την διαδικασία.
Φιλικά,
Ζήσης
ΥΓ: Αν θέλεις να μάθεις πότε δημοσιεύω νέα άρθρα μπορείς να κάνεις follow στο Instagram και να παρακολουθείς τα Stories μου. Ότι συμβαίνει στην επαγγελματική μου ζωή, το μοιράζομαι πρώτα με τους φίλους μου στα Stories.