Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, δημοσιεύω τις σκέψεις μου, σχετικά με την χρονιά που πέρασε. Το 2022 δεν ήταν μια εύκολη χρονιά. Η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και οι συνέπειες του, ήταν ένα σοκ για όλους μας.

Για κάποιο λόγο, όταν σκεφτόμουν αυτό το άρθρο, οι σκέψεις μου ξεκίνησαν κάπως έτσι: Ο θεός με ευλόγησε να μην έχω κάποιο δίπλωμα ή κάποιο πτυχίο. Αυτό για πάρα πολλά χρόνια σκεπτόμουν πως ήταν ένα μειονέκτημα σε σχέση με τους συνομηλίκους μου. Έτσι, αφού δεν είχα κάποιο «πτυχίο» σύντομα κατάλαβα, ότι τις περισσότερες φορές έμπαινα σε μια διαδικασία να χρειάζεται να αποδείξω ότι αξίζω.

Φυσικά αυτό δεν έχει να κάνει με το 2022, έχει να κάνει όμως με το πως φτάσαμε στο 2022 και θα στο εξηγήσω παρακάτω.

Μπήκα σε αυτή την διαδικασία από μικρός. Στόχος μου ήταν συνέχεια να μαθαίνω να ψάχνω να βρω πως μπορώ να βελτιώσω τις γνώσεις μου. Όλο αυτό με οδήγησε στο να μάθω πως μπορώ να ψάχνω αυτό το οποίο ΔΙΑΙΣΘΑΝΟΜΟΥΝ πως ίσως πρόκειται να συμβεί και το οποίο σε περίπτωση που όντως γινόταν, θα έπρεπε να μάθω να διαχειριστώ. Ποτέ όμως δεν μπορούσα να φανταστώ ότι χρόνια αργότερα αυτή μου η ανασφάλεια και αυτό το μειονέκτημα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα το οποίο θα με βοηθούσε να εξελιχθώ. Θα με βοηθούσε να μαθαίνω τις εξελίξεις επάνω στη δουλειά μου και στο χώρο που βρίσκομαι και θα μου έδινε κίνητρο κάθε μέρα να προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος από προηγούμενη.


Αυτό δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα συμβεί

Το 2022 επιβεβαίωσε ότι ανεξάρτητα το τι έχεις σπουδάσει και ποια δουλειά έχεις μάθει να κάνεις, θα πρέπει να ψαχτείς για το μέλλον. Θα πρέπει να δεις πως η δουλειά σου θα συνεχίσει να γίνεται. Σε μια συνέντευξη ενός καθηγητή πανεπιστημίου, άκουσα το έξης: «Ο λόγος που άφησα τον προγραμματισμό, από τον οποίο ξεκίνησα τις σπουδές μου, είναι γιατί ξεπεράστηκε. Καμία από τις γλώσσες προγραμματισμού που σπούδασα πριν 15 χρόνια, δεν χρησιμοποιείται σήμερα. Έχουν ξεπεραστεί όλες.» Σε πόσα επαγγέλματα έχει συμβεί το ίδιο ή πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον κάτι παρόμοιο; Αν έχεις ένα τέτοιο τρόπο σκέψης που θα σου επιτρέπει να ψάχνεις, να ενημερώνεσαι, να διαβάζεις, να μαθαίνεις, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν όμως πιστεύεις ότι αυτό που ξέρεις κι αυτό που έχεις μάθει να κάνεις είναι αυτό το οποίο θα συνεχίσει να είναι το «όχημα σου» ίσως αυτό να σε δυσκολέψει στο μέλλον.

Το μεγαλύτερο μου μάθημα το 2022 είναι πως χρειάζεται να μάθουμε πως να θέτουμε την σωστή ερώτηση για αυτό που ψάχνουμε. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες γνώσεις που μας παρέχει η τεχνολογία για να προχωρήσουμε στο μέλλον και να εξελιχθούμε. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που δημιουργώ υλικό στο YouTube. Κυρίως μιλώ για νέες τεχνικές επάνω στις πωλήσεις ή/και τα social έτσι ώστε να μεταφέρω την γνώση που αποκομίζω καθ οδών, την εμπειρία και τα αποτελέσματα μου (όπου αυτό είναι δυνατό) και σε άλλους ανθρώπους με τα ίδια ενδιαφέροντα. Μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο YouTube μου και θα καταλάβεις. Ειδικά το τελευταίο μου Video, είναι πιστεύω ένα από τα καλύτερα που έχω κάνει. Δες το εδώ

Μια ευάλωτη οικονομία το 2022

Το δεύτερο πράγμα που συνειδητοποίησα την χρονιά που μας αφήνει είναι το κομμάτι της οικονομίας και το πόσο ευάλωτη είναι. Ζήσαμε αρκετά χρόνια ξέγνοιαστοι. Αρκετά χρόνια σχεδιάζουμε το μέλλον χωρίς άγχος. Αυτό που είδα τα δύο τελευταία όμως και κορυφώθηκε το 2022 λόγω του πολέμου ήταν ότι τα πράγματα ανατρέπονται γρήγορα. Οι αξίες επαναπροσδιορίζονται πράγματα τα οποία δεν πιστεύεις ότι είχαν αξία αποκτούν αξία και πράγματα που πιστεύεις ότι έχουν αξία την χάνουν.

Επίσης αυτό που είδα είναι ότι ο καθένας από μας είναι υπεύθυνος για να μάθει -περισσότερο από ποτέ- πως μπορεί να διαχειριστεί τα οικονομικά του με τον καλύτερο τρόπο μέσα σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι ιδιαίτερα ρευστό. Αυτό δεν είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς, είχαν συνηθίσει. Καλούμαστε να μάθουμε σε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής όπου είμαστε υπεύθυνοι για περισσότερα πράγματα από ότι στο παρελθόν. Ακόμα και τα οικονομικά μας. Τα τελευταία τρία χρόνια παρακολουθώ πάρα πολύ στενά και διαβάζω σχετικά με το θέμα και η έμπνευση μου για αυτό είστε εσείς.

Πάρα πολλοί φίλοι, μου γράφουν στο YouTube ή σε προσωπικά μηνύματα ζητώντας τη γνώμη μου σε θέματα που έχουν να κάνουν με τα κρυπτό, το blockchain, το affiliate marketing κ.α. Έτσι μπήκα στη διαδικασία να παρακολουθώ λίγο πιο συστηματικά το κομμάτι αυτό. Είδα μετοχές ή/και άλλα περιουσιακά στοιχεία να χάνουν την αξία τους. Είδα μετοχές μεγάλου εταιρειών να πέφτουν 30% ή 40% 50% ή και ακόμα περισσότερο. Είδα επίσης μεγάλες εταιρίες κυρίως τεχνολογίας να απολύουν δεκάδες χιλιάδες προσωπικό για να προστατευτούν από την πτώση. Η ταπεινή μου άποψη και χωρίς αυτό να αποτελεί συμβουλή κάποιου είδους, είναι πως βρισκόμαστε σε ένα εξορθολογισμό των αξιών, των περιουσιακών στοιχείων και του χρήματος.

Η δική μου μετάφραση για ότι ζούμε το 2022 είναι ότι τα κράτη προσπαθούν να πάρουν πίσω, τα χρήματα που δόθηκαν τα χρόνια της πανδημίας και των Lockdowns, και τα οποία δεν είχαν κάποιο αντίκρισμα σε πραγματική αξία. Τα κράτη αύξησαν το χρέος τους, ενώ παράλληλα ο κόσμος συνέχισε να καταναλώνει ή να αποταμιεύει, χωρίς οι περισσότεροι να εργάζονται. Όλο αυτό οδήγησε σε μια φούσκα. Οι τιμές αυξήθηκαν, οι αξίες περιουσιακών στοιχείων αυξήθηκαν, υπήρξε τεράστια κερδοφορία για πολλές εταιρίες και όλο αυτό χωρίς πραγματικό αντίκρισμα.

Τώρα είμαστε σε μία φάση που και η Αμερική και η Ευρώπη προσπαθούν να εξισορροπήσουν ανάμεσα στα χρήματα που πραγματικά έχουν κάποιο αντίκρισμα και σε εκείνα τα οποία δόθηκαν χωρίς να έχουν. Με λίγα λόγια, προσπαθούν να πάρουν πίσω την τεχνίτη ευημερία που δημιούργησαν και αυτό δεν θα είναι εύκολο για κανέναν. Για αυτό σου το έθεσα έτσι από την αρχή. Είμαστε σε μια περίοδο επαναυπολογισμού και επαναπροσδιορισμό των αξιών ώστε αγαθά και υπηρεσίες να φτάσουν στην πραγματική τους αξία.

Αυτός είναι ο λόγος που κανένας δεν παίρνει την ευθύνη να διαχειριστεί ή να δώσει οικονομικές συμβουλές. Γιατί κανείς δεν ξέρει που, πως και πότε και με ποιες επιπτώσεις θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Το μόνο που μπορώ να σου προτείνω, φιλικά σαν ιδέα, είναι αν έχεις μία δουλειά κρατήστε την. Αν έχεις κάποια δάνεια φροντίστε να μειώσεις όσο μπορείς το δανεισμό. Αν έχεις μία δική σου δουλειά φροντίστε να ελαχιστοποιήσεις όσο μπορείς τα κόστη λειτουργίας σου, αλλά όχι τις επενδύσεις που μπορούν να την αναπτύξουν. Μην μπερδεύεις τα έξοδα, με την επένδυση.  Τα παραπάνω δεν αποτελούν οικονομική συμβουλή. Είναι απλά μία φιλική πρόταση για εσένα που βρίσκεσαι εδώ.

Η επόμενη σκέψη – συμπέρασμα, αφήνοντας το 2022, έχει να κάνει με την έξαρση των scammers

Δηλαδή μία έξαρση των εταιρειών που υπόσχονται γρήγορα κέρδη (Βλέπε WΜ). Μέσα στη χρονιά ζήσαμε την ιστορία εταιρείας η οποία παραπλάνησε πάρα πολύ κόσμο και η οποία δημιούργησε για μια φορά ακόμη ένα πολύ άσχημο όνομα στην αγορά. Όπως ήταν αναμενόμενο πάρα πολύς κόσμος άρχισε να βάζει όλες τις εταιρείες στο του χώρου στο ίδιο «τσουβάλι» και για μια φορά ακόμη καλεστήκαμε να αντιμετωπίσουμε μία αρνητική κατάσταση. Για μένα αυτό όμως ήτανε μία πολύ δυνατή πρόκληση για την οποία ετοιμάζομαι χρόνια. Κανένας δεν μπορεί να πει κάτι για μια εταιρεία για έναν άνθρωπο ο οποίος βρίσκεται στην αγορά για 5 ή 10 ή 15 ή περισσότερα χρόνια. Πόσο μάλλον 25 που βρίσκομαι εγώ και μάλιστα με την ίδια εταιρία. Αυτό που έμαθα από αυτή την κατάσταση ήταν ότι ναι μπορεί κάποια στιγμή να υπάρξει μια κρίση. Αν εσύ είσαι εκεί, αφοσιωμένος/η, είσαι απόλυτα ειλικρινής είσαι ξεκάθαρος/η με τον κόσμο σου, αυτό θα εκτιμηθεί. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που έχει εκτιμηθεί οτιδήποτε άλλο έγινε και αξιολογήθηκε στην αγορά.

Μια τελευταία σκέψη – συμπέρασμα αφήνοντας το 2022.

Κλείνοντας δεν θα μπορούσα να αφήσω έξω από την ανασκόπηση μου τα social media. Παρά το γεγονός ότι κυκλοφορούμε χωρίς περιορισμούς τα social media δεν σταμάτησαν να αποδίδουν. Δε σταμάτησαν να είναι το επίκεντρο του κόσμου. Δε σταμάτησε ο κόσμος να τα παρακολουθεί. Ίσα-ίσα το αντίθετο. Είδα να αναπτύσσονται ακόμη περισσότερο. Είδα ανθρώπους να συνδέονται περισσότερο. Το ίδιο έκανα κι εγώ. Συνδέθηκα με ανθρώπους περισσότερο και μάλιστα, είχαμε και την ευκαιρία να βρεθούμε και από κοντά. Είδα ανθρώπους να εκτοξεύονται μέσα την δουλειά τους με τα social.

Όσοι περίμεναν ότι τα Social θα πάψουν να λειτουργούν επειδή δεν υπάρχουν περιορισμοί, έχασαν σε αυτό το σημείο. Μην τα βάζεις μαζί τους. Η μάχη είναι άνιση. Άκουγα έναν επιχειρηματία να μιλά στο ραδιόφωνο και να λέει, πως η κίνηση στο μαγαζί του αυξήθηκε στις γιορτές, και από τον κόσμο που μπήκε μέσα στην επιχείρηση και από το eshop του. Μην βάζεις διλήμματα. Δεν είναι το ένα ή το άλλο. Είναι το ένα και το άλλο.

Αυτό που θα σου πρότεινα είναι να βρεiς την δική σου φωνή στα social, αν δεν το έχεις ήδη κάνει. Να βρεις να έναν τρόπο να παρουσιάζεις τον εαυτό σου. Έναν τρόπο που θα σου είναι άνετος και θα μπορείς να το κάνεις για καιρό. Να το κάνεις συστηματικά. Οι άνθρωποι κάνουν δουλειά με ανθρώπους που γνωρίζουν. Τα Social είναι η δική σου ευκαιρία να σε γνωρίσει ο κόσμος και να δει την αξία σου σαν άνθρωπο και σαν επαγγελματία.

Θέλω να σου μεταφέρω τις πιο θερμές ευχές μου για την νέα χρονιά.

Να σε ευχαριστήσω πολύ που ήσουν εδώ. Είναι χαρά μου και τιμή μου, να είμαι κομμάτι του ταξιδιού σου προς την επίτευξη των στόχων σου. Αν αυτό που διάβασες το βρήκες ενδιαφέρον κοινοποίησε το σε κάποιον που πιστεύεις ότι θα ήταν καλό να το διαβάσει. Επίσης αν κι εσύ θέλεις, γράψε μια κριτική στο προσωπικό μου επαγγελματικό λεύκωμα στο Google πατώντας εδώ

Τις καλύτερες μου ευχές για την νέα χρονιά,

Ζ

ΥΓ: Αν θέλεις να ακούσεις σχετικά με την δική μας πρόταση και πως θα μπορούσες την νέα χρονιά επωφεληθείς από οτιδήποτε μπορεί να σου προσφέρει, στείλε μου ένα DM στο Instagram ή το Facebook για να γνωριστούμε προσωπικά και να κάνουμε μια σύντομη βιντεοκλήση ώστε να πούμε περισσότερα.