Οι εξελίξεις τρέχουν, η πανδημία συνεχίζει να υφίσταται και εξακολουθεί να επιβάλει αλλαγές σχεδόν σε ολόκληρη την καθημερινότητα μας. Μια από τις πιο ουσιαστικές αλλαγές είναι η στροφή όλο και περισσότερου κόσμου στο online κομμάτι, είτε για να ενημερωθεί, είτε για να διασκεδάσει, είτε για να μάθει, είτε για να ψωνίσει είτε ακόμα και στις online πωλήσεις. Το ερώτημα είναι πως εμείς που ασχολούμαστε με τις πωλήσεις μπορούμε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι online; Πως μπορούμε να μεταφέρουμε σε ηλεκτρονικό digital περιβάλλον αυτό που κάναμε μέχρι σήμερα δια ζώσης;

Εδώ και αρκετούς μήνες, μιλώ στους φίλους μου στο VIP Newsletter, στα Stories μου και οπουδήποτε αλλού έχω την ευκαιρία, για το πόσο σημαντικό είναι να προετοιμαστούμε για αυτό που έρχεται. Σαν γνώμονα θα μπορούσαμε να έχουμε την περίοδο της πρώτης καραντίνας, να δούμε σε τι δεν ήμασταν έτοιμοι και να ξεκινήσουμε να το «στήνουμε». Τουλάχιστον εμείς (η Παρασκευή και εγώ – έτσι κινηθήκαμε).

Βασικές απαιτήσεις για να πάμε την δουλειά μας Online 
Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα ανακαλύψεις στην πορεία της μεταμόρφωσης της δουλειάς σου από αναλογικό σε ψηφιακό. Όμως για να μπορεί  να κινηθεί η αγορά και με αυτόν τον τρόπο, δύο είναι οι βασικοί παράγοντες:
  1. Η πρόσβαση σε ανθρώπους – Το internet μας δίνει άπλετο χώρο και χρόνο για αυτό
  2. Η πρόσβαση σε χρήματα – Όλοι μπορούν να κάνουν online αγορές πλέον. Το σύστημα έχει σχεδόν πλήρως προσαρμοστεί σε αυτό.
Από την δική μας πλευρά, δύο είναι οι σημαντικοί παράγοντες:
  1. Να υπάρχουμε ψηφιακά – αλλιώς δεν υπάρχεις
  2. Να μπορούμε να παραδώσουμε τα προϊόντα μας
Αυτό είναι κάτι που ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να σκεφτεί διαφορετικούς τρόπους για να το κάνει, ανάλογα με τι ποσό είναι διατεθειμένος να επενδύσει. Για παράδειγμα η δική μας εταιρία (LR) έχει θεσπίσει ένα στάνταρτ κατάλογο μεταφορικών ανάλογα με τις αγορές των πελατών. Από κάποιο όριο και μετά η αποστολή είναι δωρεάν. Το σημαντικό για εσάς σαν πωλητές, είναι να διασφαλίσετε ότι θα εισπράξετε τα χρήματά σας, από την εταιρία που θα παραδώσει τα προϊόντα σας [για τις περιπτώσεις που υπάρχει αντικαταβολή και όχι εξόφληση μέσω κάρτας] .
Βασικές απαιτήσεις σχετικά με την προώθηση 
Ετοιμάζοντας το υλικό που θέλετε να φτάσει στον υποψήφιο πελάτη σας, θα πρέπει να είστε πολύ καλά προετοιμασμένοι. Να τρία βήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να σκεφτείτε τι χρειάζεστε:

1. Να διαλέξετε τα προϊόντα για τα οποία θέλετε να μιλήσετε.
Αν είναι προϊόντα που δεν μπορεί εύκολα κάποιος να βρει από αλλού, τότε θα πρέπει να ετοιμάσετε ένα FAQ – [Frequently Asked Questions] ώστε να μπορείτε γρήγορα να δίνετε – στέλνετε τις απαντήσεις σας.

2. Να δημιουργήστε πληροφοριακό υλικό
Δημιουργήστε υλικό που μπορεί να εξηγήσει στον υποψήφιο πελάτη τα πλεονεκτήματα από την χρήση του προϊόντος. Δημιουργήστε όμορφες φωτογραφίες, FAQ’s (που είπαμε πιο πάνω) και ότι άλλο εσείς πιστεύετε ότι μπορεί να είναι χρήσιμο. Σκεφτείτε τι σας ρωτούν οι άνθρωποι που συναντάτε και μιλάτε για το προϊόν σας. Κάντε μια λίστα με τις ερωτήσεις και ξεκινήστε να δημιουργείτε σύντομες απαντήσεις. Αν έχετε ήδη κάποια αποτελέσματα από την χρήση, μπορείτε επίσης να τα συγκεντρώσετε και να τα έχετε έτοιμα αν χρειαστεί.

3. Αξιοποιήστε τα προφίλ σας και δημιουργήστε περιέργια στο κοινό σας να γνωρίσει τα προϊόντα σας.

Βασικές απαιτήσεις σχετικά με τα προσωπικά σας account στα social media
Επιμένω καιρό σε αυτό. Τα Social Media είναι ο τρόπος να μας γνωρίζει ο κόσμος. Όσο προσεκτικοί θα ήμασταν γνωρίζοντας μια παρέα έξω (σε ένα καφέ) άλλο τόσο προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε και στις πλατφόρμες που λειτουργούμε. Χωρίς να χάνουμε το κέφι μας, ή τον αυθορμητισμό μας. Ίσα – ίσα το αντίθετο. Να είμαστε χαρούμενοι, κεφάτοι, αυθόρμητοι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να προσγειωνόμαστε μπροστά στην οθόνη του κοινού που μας ακολουθεί. Παρακάτω κάποιες ιδέες που έχω δει ότι πραγματικά δουλεύουν:
  • Ωραίες φωτό στο προφίλ σας θα σας δώσει ακόμα μεγαλύτερη αξιοπιστία. Όμως η κάθε πλατφόρμα, έχει το δικό της στυλ και καλά θα ήταν να προσαρμοστείτε ανάλογα σε αυτό.
  • Όταν μιλάμε για SOCIAL Media μιλάμε για κοινωνικότητα.  Ξεκινήστε να είστε πιο ενεργοί. Να εμφανίζεστε περισσότερο και να δημιουργείτε διαλόγους, ειδικά με άτομα που είναι στο target group σας.
  • Απαντάτε στα μηνύματα και τα σχόλια! Πολύ σημαντικό. Όχι μόνο να δημιουργείς διαλόγους, αλλά να είσαι εκεί κάθε φορά που κάποιος σου κάνει ένα σχόλιο. Να απαντάς και να ενθαρρύνεις ακόμα περισσότερο τον διάλογο, ειδικά στα δικά σου post!
  • Instagram: Αν συμμετέχεις εκεί, τότε δώσε σημασία στα Hastags. Είναι το «τιμόνι» που θα οδηγήσει το post σου μπροστά στο κοινό που θέλεις. Μπορείς να κάνεις μια σχετική έρευνα, για να καταλήξεις.
  • Instagram: Αν είσαι εκεί, τότε ήδη ξέρεις ότι τα Stories είναι πολύ μεγάλη δύναμη. Κάνε όσα περισσότερα μπορείς. Χρησιμοποίησε κάμερα και μίλησε στο κοινό σου. Θα σε γνωρίσει και θα είναι πιο εύκολο για εκείνους να έρθουν σε επαφή μαζί σου.
  • ΣΤΟΧΟΣ: Να μπορέσετε να έρθετε σε τηλεφωνική επαφή, με το κοινό από τα Social Media. Η τηλεφωνική επαφή, εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος και πιο άμεσος τρόπος επικοινωνίας.
Κλείνοντας καλό θα ήταν να έχεις στο μυαλό σου, πως το χτίσιμο σχέσης με το κοινό, που στην πορεία θα έρθεις σε επαφή, χρειάζεται χρόνο και μακροπρόθεσμο σκεπτικό. Πριν βιαστείς  να πεις ότι τίποτα δεν γίνεται, ρίξε μια ματιά στην παρακάτω στατιστική:
2% των πωλήσεων γίνονται με την πρώτη επαφή
3% των πωλήσεων γίνεται με την δεύτερη επαφή
5% των πωλήσεων γίνεται με την τρίτη επαφή
10% των πωλήσεων γίνεται με την τέταρτη επαφή
80% των πωλήσεων γίνεται με την πέμπτη επαφή.
Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και σκληρή δουλειά, όμως το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει. Μπορείς να διαβάσεις και το άρθρο μου σχετικά με το Personal Brand και τις πωλήσεις για να καταλάβεις ή να θυμηθείς, την δύναμη του χτισίματος του προσωπικού σου brand. Μια διαδικασία που θα σε βοηθήσει να θεμελιώσεις ακόμα πιο δυνατά την online παρουσία σου.
Ραντεβού στο επόμενο άρθρο,
μέχρι τότε υγεία και πολλές ακόμα επιτυχίες
Ζήσης
ΥΓ: Αν θέλεις να μάθεις πότε δημοσιεύω νέα άρθρα μπορείς να κάνεις follow στο Instagram και να παρακολουθείς τα Stories μου. Ότι συμβαίνει στην επαγγελματική μου ζωή, το μοιράζομαι πρώτα με τους φίλους μου στα Stories.

Παρακάτω μπορείς να δεις το live μου με το συγκεκριμένο θέμα, που έκανα πριν λίγο καιρό.