Πρόσφατα ανακάλυψα ότι τα DM (και όταν λέμε DM εννοούμε τα μηνύματα του Instagram) είναι ένα από τα πιο δυνατά πεδία δράσης της δραστηριότητας μου, αφού εδώ και σχεδόν δυο χρόνια -covid-, επικοινωνώ καθημερινά με πολύ κόσμο που ενδιαφέρεται να μάθει για την δουλειά μου. Κάποιες φορές η επικοινωνία ξεκινά από εμένα κάποιες φορές από την άλλη πλευρά. Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσεις ότι θα μάθαινες σε ένα Masterclass που θα μπορούσα να διοργανώσω σχετικά με το Instagram και τα DMs. Ο χρόνος μου είναι τόσο περιορισμένος με εκπαιδεύσεις για άλλα θέματα που αφορούν την δουλειά μου, που δεν προλαβαίνω να κάνω και αυτό. Έτσι αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο για να υποστηρίξω τους ανθρώπους που είναι εδώ, όπως εσύ και ταυτόχρονα να μπορεί να το διαβάσει και όποιος συνεργάτης μας ενδιαφέρεται.

Το κατάληλο ύφος

Τα DMs είναι η πιο άμεση επικοινωνία με το υψηλότερο Open Rate σε οποιαδήποτε άλλα μηνύματα ανάμεσα στα βασικά και πιο γνωστά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το πλεονέκτημα της επικοινωνίας τους είναι η αμεσότητα τους. Πολλές φορές έχω λάβει DM που είναι κάπως έτσι: «timi?» Καμία επισημότητα, καμία άλλη έννοια. Μόνο η πληροφορία και πως μπορεί κάποιος να την κάνει δική του, άμεσα, αβίαστα, ξεκούραστα και into the point. Φαντάζεσαι να απαντούσα σε ένα τέτοιο μήνυμα: «Σας ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας στα προϊόντα μας …» ? – Αν μιλούσα σαν εταιρία ίσως και να το έκανα. Αλλά από την στιγμή που μιλώ σαν φυσικό πρόσωπο, προσπαθώ πάντα να απαντώ με το ίδιο ύφος που ο υποψήφιος μου θέτει την ερώτηση.

Η αμεσότητα

Μετά από 10 χρόνια εμπειρίας στα Social Media έχω καταλήξει πως η DM επικοινωνία, δεν διαφέρει από εκείνη που έχουμε σε προσωπικό επίπεδο. Ίσως να είναι πιο ακόμα πιο άμεση, αφού ο υποψήφιος/α αισθάνεται ότι σε γνωρίζει ακόμα κι αν δεν έχεις μιλήσει ποτέ μαζί του, διαβάζοντας τα post σου ή βλέποντας τα video σου. Αμεσότητα – αμεσότητα – αμεσότητα! Αυτό είναι ένα από τα δικά μου βασικά χαρακτηριστικά και σου προτείνω -στο βαθμό που μπορείς- να το υιοθετήσεις. Το δεύτερο είναι η ειλικρίνεια. Όταν προσπαθείς να κάνεις την πώληση σου online καλό είναι να θυμάσαι ότι ο υποψήφιος, μπορεί να έχει ψάξει, να γνωρίζει και να σε ρωτά για να δει την απάντηση σου.

Τι να αποφεύγεις στα DMs 

1. Απέφυγε να πας επιθετικά με την πρόταση σου (sales pitch)

2. Απέφυγε να δώσεις κατευθείαν την τιμή

3. Σταματά να ακούγεσαι σαν να βρίσκεσαι σε απόγνωση

4. Μην προσπαθείς μόνο να κάνεις την πώληση

5. Μην αργείς να απαντήσεις

6. Μην τους τρελαίνεις στο Follow up

Τι μπορείς να κάνεις για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα στα DMs 

1. Να καταλάβεις τι είναι αυτό που ο υποψήφιος χρειάζεται

2. Να δώσεις στον υποψήφιο κάποιες πρακτικές συμβουλές σε σχέση με αυτό που ζητά και αυτό που χρειάζεται

3. Να του δώσεις τουλάχιστον δύο εναλλακτικές της πρότασης σου ή της προσφοράς σου για το πως μπορεί να την αποκτήσει.

4. Απάντησε σε ένα λογικό χρονικό διάστημα

5. Βάλε το Follow up μέσα στην διαδικασία, χωρίς να γίνει ενοχλητικό.

6. Το ιδανικό σενάριο είναι να τον μεταφέρεις σε ένα τηλεφωνικό ραντεβού ή ακόμα καλύτερα -αν είναι εφικτό- μια βιντεοκλήση

Video-calls

Στο δικό μου μοντέλο η βιντεοκλήση παίζει τεράστιο ρόλο. Πολλές φορές όταν κάποιος ενδιαφέρεται για την δουλειά μου, επιδιώκω να βρεθούμε έστω για 10 λεπτά σε μια βιντεοκλήση. Αυτό που αισθάνομαι, είναι ότι τις περισσότερες φορές το ίδιο θέλει και ο ενδιαφερόμενος. Όταν έχει να κάνει με το προϊόν, εκεί τα πράγματα είναι λίγο πιο απρόσωπα. Εκεί βασιλιάς είναι η πληροφορία και όχι η προσωπική επαφή. Όταν κάποιος ενδιαφέρεται για το προϊόν και τελικά καταλήξει να το πάρει, ίσως έχω την ευκαιρία στο μέλλον και πολύ διακριτικά να χτίσω επαφή μαζί του. Οι πιθανότητες είναι 50% – 50% και εξαρτώνται και από άλλους παράγοντες που δεν θα ήθελα να αναφέρω σε αυτό το άρθρο.

Το συμπέρασμα

Θα έλεγα κλείνοντας ότι ήδη τα DΜs είναι ένα βασικό κομμάτι της επικοινωνίας μας. Το να μάθουμε να επικοινωνούμε πιο άμεσα, πιο ξεκάθαρα πιο αποτελεσματικά αποτελεί μια από τις δεξιότητες που θα μπορούσαμε να εντάξουμε στα money-making activities για πολλά επαγγέλματα, εννοείται και στο δικό μας. Είναι όμως κάτι που δεν έχει πέσει στο «ραντάρ» για πολλές εταιρίες ή οργανισμούς ή αυτοαπασχολούμενος που ασχολούνται με τις πωλήσεις, σε αντίθεση με το προηγούμενο διάστημα, όπου στις πωλήσεις υπήρχαν εκπαιδεύεις που αφορούσαν σενάρια για συνομιλίες με πελάτες. Ελπίζω αυτό το άρθρο να σου έδωσε κάποιες ιδέες για το πως μπορείς να έχεις καλύτερα αποτελέσματα με τα DMs. Αν το βρήκες χρήσιμο θα χαρώ πολύ να δω την αξιολόγηση σου στο Google. Θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα και θα βοηθούσε ανθρώπους που δεν με γνωρίζουν να με εμπιστευτούν! Αν θες να το κάνεις πάτησε εδώ.

Σε ευχαριστώ πολύ.

Εύχομαι πολλές επιτυχίες την νέα χρονιά!

Ζ