Δεν μιλώ συχνά για προϊόντα, όμως πιστεύω ότι οι παρακάτω πληροφορίες μπορούν να είναι εξαιρετικά χρήσιμες, για μια πολύ μεγάλη κατηγορία ανθρώπων που αναζητούν ένα φυσικό τρόπο για να ενισχύσουν τον οργανισμό τους σε μια τέτοια περίοδο.

Είμαι ο Ζήσης και σε ευχαριστώ πολύ που βρίσκεσαι εδώ. Το Colostrum μπήκε στην ζωή μου πριν από αρκετά χρόνια όταν παρουσιάστηκε από την εταιρία μας. Το χρησιμοποιώ καθημερινά και μου έχει δώσει μια καλύτερη καθημερινότητα σε διαφόρους τομείς της ζωής μου. Αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο για να μοιραστώ μαζί σου όλη μου την εμπειρία αλλά και την γνώση που έχω επάνω στο συγκεκριμένο προϊόν. Το άρθρο είναι αρκετά μεγάλο, προσπάθησα όμως σε αυτό να συγκεντρώσω όσο γίνεται περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες αλλά και πηγές που μπορείς να ανατρέξεις κι εσύ.

Θα δεις ότι πολλές έρευνες και μελέτες έρχονται μέσα από το pubmed.com ένα μια από τις πιο έγκυρες ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες σε θέματα έρευνας και μελέτης, σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια – την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια. Εκεί αναφέρεται: Η PubMed είναι μια μηχανή αναζήτησης με δωρεάν πρόσβαση κυρίως στη βάση δεδομένων MEDLINE με αναφορές και περιλήψεις για τις βιοεπιστήμες και τη βιοϊατρική. Η Αμερικανική Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη (NLM) των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας διατηρεί τη βάση δεδομένων ως μέρος του συστήματος ανάκτησης πληροφοριών Entrez.
Από το 1971 έως το 1997, η online πρόσβαση στο MEDLINE γινόταν κυρίως μέσω ινστιτούτων όπως οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες. Η PubMed, πρωτοκυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1996, διευκολύνοντας την ιδιωτική αναζήτηση της βάσης δεδομένων [1]. Το σύστημα PubMed κυκλοφόρησε δωρεάν για το κοινό τον Ιούνιο του 1997, όταν παρουσιάστηκαν οι αναζητήσεις του μέσω του διαδικτύου σε τελετή από τον αντιπρόεδρο Al Gore [2].

Τι ακριβώς είναι το Colostrum

Είναι το γάλα που παράγεται τις πρώτες ώρες μετά τον τοκετό της αγελάδας. Εκπληρώνει σημαντικές λειτουργίες για το νεογέννητο μοσχαράκι.  Εξασφαλίζει την επιβίωση του γιατί τα μοσχαράκια δεν διαθέτουν ανοσοποιητικό σύστημα καθώς δε λαμβάνει αντισώματα από τη μητέρα μέσω του πλακούντα, όπως συμβαίνει στον άνθρωπο. Δεν διαθέτουν τα αντισώματα (ανοσοσφαιρίνες) και για αυτό χρειάζονται το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας ώστε να επιβιώσουν. Οι αγελάδες παράγουν περισσότερο πρωτόγαλα, από αυτό που πραγματικά χρειάζονται. Το πλεόνασμα μπορεί να συλλεχθεί και οι άνθρωποι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Το Colostrum μεταφέρει αυτή την προστασία μέσω της υψηλής συγκέντρωσης αντισωμάτων σε μια φυσική μορφή υγρού 

Ιστορικές αναφορές

Το όνομα του «Πρωτόγαλα» γνωστό και ως πύαρ, κολάστρα και γκουλιάστρα. Στην Αρχαία Ελλάδα ονομαζόταν ΠΥΑΡ και προοριζόταν ως τροφή αποκλειστικά των αθλητών προκειμένου να αυξήσουν τις επιδόσεις τους. Για τους Ίνκας θεωρούνταν σαν ένα είδος δώρου – θεού για τους βασιλιάδες τους που το έπαιρναν από τα λάμα και τα βουβάλια προκειμένου να διατηρήσουν την ευεξία τους και να επιτύχουν υψηλότερα όρια ηλικίας.

Συστατικά του Colostrum
Αν και ένας απλός άνθρωπος – όπως κι εγώ – μπορεί να μην καταλαβαίνει τι σημαίνουν τα παρακάτω, στην συνέχεια του άρθρου θα σου παρουσιάσω μελέτες για την δράση των συστατικών του που θα διαβάσεις στην συνέχεια και θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω όσο καλύτερα μπορώ.
1. Ανοσοσφαιρίνες (IgG, IgA, IgM)
2. Αυξητικοί παράγοντες (IGF1 και 2, TGF, EGF κ.α.)
3. Ανοσοποιητικοί παράγοντες (κυτοκίνες, λακτοφερίνη, ιντερλευκίνη κ.α.)
4. Βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αμινοξέα
Πως δρα το Colostrum
Τα αντισώματα είναι “έξυπνα“ μόρια. Αναγνωρίζουν μικρόβια και βακτηρίδια . Αποτελούν προϋπόθεση για την καταστροφή τους.
Στην συνέχεια σου παρουσιάζω επιδημιολογική μελέτη που έγινε στο San Valentino στην Ιταλία. Ο τίτλος της μελέτης είναι: Η πρόληψη των επεισόδιων γρίπης με colostrum συγκρίθηκε με τον εμβολιασμό στα υγιή και σε άτομα υψηλού κινδύνου με καρδιαγγειακά θέματα: επιδημιολογική μελέτη στο San Valentino. ΠΗΓΗ: PMID: 17456621 [PubMed – indexed for MEDLINE]
Μπορείς να την βρεις εδώ: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17456621/
Το συμπέρασμα της μελέτης είναι πως «Το Colostrum προστατεύει, τόσο τους υγιείς όσο και τους ασθενείς με καρδιακά κυκλοφορικά προβλήματα, από μια γρίπη και είναι τουλάχιστον τρεις φορές πιο δραστικό από ένα συνηθισμένο εμβόλιο και συγχρόνως πολύ οικονομικό».
colostrum graphic photo
Colostrum research: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2570959/
Η επόμενη μελέτη που έγινε στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας αφορά την δράση του Colostrum στο Rotavirus ο οποίος είναι ιος που προκαλεί διάρροια στα μικρά παιδιά.
Τίτλος μελέτης: Παθητική ανοσοποίηση των παιδιών με βοοειδές colostrum που περιέχει αντισώματα για το ανθρωπινό rotavirus (ιός που προκαλεί διάρροια, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά). ΠΗΓΗ PMID: 2570959 [PubMed – indexed for MEDLINE].Το συμπέρασμα της μελέτης είναι πως «Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι: 14% των ατόμων της ομάδας ελέγχου (9 από 65) μολυνθήκαν με rotavirus κατά την διάρκεια της έρευνας, από τα οποία, 8 στα 9 πιθανότατα να μολύνθηκαν κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. Κανένα από τα γκρουπ της ομάδας που δέχθηκαν θεραπεία δεν μολύνθηκε». Μπορείς να την βρεις εδώ: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2570959/

Το επόμενο πολύ ενδιαφέρον κομμάτι από τα συστατικά που περιέχει το Colostrum μετά από εκείνο των αντισωμάτων που σου παρουσίασα πιο πάνω, έχει να κάνει με τους Αυξητικούς παράγοντες:

 • IGF1 και 2 
 • TGF
 • EGF
Τι είναι οι αυξητικοί παράγοντες:

Οι αυξητικοί παράγοντες είναι οργανικές ενώσεις που μεταφέρουν πληροφορίες μεταξύ των κυττάρων. Οι αυξητικοί παράγοντες βοηθούν την ανάπτυξη των οστών, μυών, νεύρων και ιστών, όπως επίσης και στην εξισορρόπηση των σακχάρων του αίματος.

Όπως σου εξήγησα και πιο πάνω ήταν το δυναμωτικό αθλητών στην αρχαία Ελλάδα. Ο αυξητικός παράγοντας IGF-1 της αγελάδας είναι ίδιος με αυτόν του ανθρώπου.
Στην παρακάτω μελέτη που έγινε στο Queensland της Αυστραλίας φάνηκε ποια είναι η επιρροή του βοοειδούς colostrum ως συμπλήρωμα, στην επίδοση της άσκησης στους ιδιαίτερα εκπαιδευμένους ποδηλάτες. (Pic ποδηλάτη).
PMID: 16825268 [PubMed – indexed for MEDLINE]

Μπορείς να την βρεις εδώ: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16825268/

Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν πως: «Η χορήγηση χαμηλής δοσολογίας Colostrum ως συμπλήρωμα, κατά τη διάρκεια εντατικής άθλησης βελτίωσε την απόδοση των αθλητών – σε απόσταση 40 χιλ.»

colostrum graphic photo
Ασχολούμαι ημι-επαγγελματικά με το ποδήλατο από το 2012. Έχω λάβει μέρος σε αγώνες βουνού 40 Km και μπορώ επίσης να σου πιστοποιήσω πως η δύναμη που κάποιος νιώθει αν ξεκινήσει την χρήση του προϊόντος  3-4 ημέρες πριν τον αγώνα, είναι καταπληκτική.

Επίσης με έχει βοηθήσει στην αύξηση της αντοχής, αλλά και την αποκατάσταση, μικραίνοντας αρκετά το χρονικό διάστημα της επαναφοράς του οργανισμού σε φυσιολογικά επίπεδα.

Από το συμπέρασμα της μελέτης φαίνεται ότι «Το αγελαδινό Colostrum αυξάνει τον δείκτη αυξητικών παραγόντων (IGF) των αθλητών κατά τη διάρκεια της άσκησης». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αυξάνει την σωματική μάζα χωρίς λίπος και βελτιώνει την μυϊκή δύναμη. Αυξάνει την αντοχή καθώς και την ταχύτητα.

Για τους αθλητές αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αυξήσουν την ένταση της προπόνησης καθώς και την χρονική διάρκεια αυτής. Ενεργοποιεί την αναδόμηση των κυττάρων και υποστηρίζει την διαδικασία επούλωσης των μετεγχειρητικών τραυμάτων. Επίσης επιταχύνει την αναδόμηση των κατεστραμμένων ιστών.

Μια ακόμα μελέτη σχετικά με το Colostrum και τον αθλητισμό έρχεται από την Φιλανδία. Σε αυτή μελετήθηκε η επιρροή του βοοειδούς colostrum ως συμπλήρωμα, στους αυξητικούς παράγοντες IGF-I, Ανοσοσφαιρίνες IgG και στις ορμόνες κατά τη διάρκεια της άσκησης. PMID: 9338422 [PubMed – indexed for MEDLINE]. Μπορείς να την βρεις εδώ: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9338422/
Ένα τελευταίο κομμάτι που θα σημαντικό να διαβάσεις, είναι εκείνο σχετικά με τους Ανοσοποιητικούς – ρυθμιστικούς παράγοντες που υπάρχουν μέσα στο Colostrum. Η βασική τους λειτουργία είναι να διεγείρουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού και με αυτόν τον τρόπο να βοηθούν στην αντιμετώπιση των ιώσεων.

Κυτοκίνες: Βοηθούν σημαντικά στην επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων και στη ρύθμιση της λεμφικής δραστηριότητας
Λακτοφερίνη: Ένα πολύ δυνατό αντιβιοτικό και αντιβακτηριακό συστατικό
Ιντερλουκίνη: Ένας εξαιρετικός καταστολέας φλεγμονών
Ιντερφερόνες: Είναι αποδεδειγμένα αντικαρκινικές ουσίες
Πεπτίδια Προλίνης PRP: Είναι ρυθμιστική ορμόνη του θύμου αδένα

colostrum graphic photo
colostrum graphic photo

Η επόμενη μελέτη έρχεται από την Πολωνία.

Η μελέτη αφορά την Colostrinin: μια προλίνη – σύμπλεγμα πλούσιο σε πολυπεπτίδια (PRP) που απομονώνεται από το βοοειδές πρωτόγαλα, για τη θεραπεία της ασθενείας του Alzheimer. Η μελέτη έγινε ελεγχόμενη με ψευδοφάρμακο σε 46 ασθενείς.

Μπορείς να την βρεις εδώ: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10608295/

Το αποτέλεσμα της μελέτης ήταν το εξής: «Οκτώ από τους 15 ασθενείς πάσχοντες από Alzheimer έδειξαν βελτίωση με το Colostrum ενώ οι υπόλοιποι 7 έδειξαν σταθεροποίηση της κατάστασης της υγειάς τους. Αντίθετα κανένας από τους 31 ασθενείς από την ομάδα με ψευδοφάρμακο, δεν έδειξε καμιά βελτίωση…» 

“Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και αξίζουν περαιτέρω έρευνες.”

Colostrum – Το ελιξίριο της μακροζωίας 
Αυτό που θα διαβάσεις παρακάτω, είναι και ο λόγος που με ώθησε να γράψω αυτό το άρθρο. Ποτέ μου δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα υπήρχε ένα φυσικό προϊόν το οποίο θα μπορούσε να βοηθά τον οργανισμό να ανακάμπτει καλύτερα σε όποια ηλικία και να βοηθά τα όργανα του οργανισμού να λειτουργούν καλύτερα. Είναι σαν να βοηθά τον οργανισμό να παραμείνει νέος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει λόγω ενός ενζύμου που υπάρχει μέσα στο Colostrum και το οποίο λέγεται Τελεομεράση.
Τι είναι η Τελομεράση

Τρεις Νομπελίστες γιατροί ανακάλυψαν ότι σε κάθε διαίρεση κυττάρου (διαδικασία που συμβαίνει συνεχώς) τα νέα χρωμοσώματα στην άκρη τους – στο τελείωμά τους είναι φθαρμένα. Σε κάθε διαίρεση, φθείρονται περισσότερο. Στην επόμενη ακόμα περισσότερο. Αυτό είναι η αρχή της γήρανσης. Το κόκκινο χρώμα (βλέπε φωτό), το οποίο όσο η διαδικασία εξακολουθεί να λειτουργεί φθείρεται και περισσότερο. Οι μελετητές (κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ 2009) έλυσαν το μυστήριο ανακαλύπτοντας ακριβώς με ποιον τρόπο λειτουργούν τα τελομερή και με ποιον τρόπο αντιγράφονται πλήρως κατά την διάρκεια της κυτταρικής διαίρεσης.

tileomerasi graphic photo
Τι ανακάλυψαν οι 3 μελετητές E. Blackburn, C. Greider, J. Szosak. Nobel ιατρικής 2009

Η Dr Blackbern καθηγήτρια βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, στην Καλιφόρνια, και ο Dr Szostak καθηγητής γενετικής στο πανεπιστήμιο του Harvard ανακάλυψαν μια μοναδική αλληλουχία του DNA στα τελομερή, η οποία προστατεύει τα χρωμοσώματα από την εκφύλιση. Επιπλέον η Dr Blackbern μαζί με την Dr Greider, καθηγήτρια στο τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του πανεπιστημίου Τζωνς Χοπκινς διερεύνησαν αν η αλληλουχία αυτή μπορεί να οφείλεται σε κάποιο άγνωστο ένζυμο – κι έτσι ανακάλυψαν την τελομεράση. η οποία επιτρέπει στο DNA να αντιγράφει τα τελομερή, παρατείνοντας έτσι την ζωή τους. Η απάντηση κρύβεται στις άκρες των χρωμοσωμάτων και σε ένα ένζυμο που τις δημιουργεί. Οι άκρες των χρωμοσωμάτων αποκαλούνται τελομερή και συχνά περιγράφονται από τους ειδικούς «σαν τις πλαστικές άκρες των κορδονιών που δεν τα αφήνουν να ξεφτίσουν». Το «πλαστικό» που αποτελεί τα τελομερή είναι το ένζυμο ΤΕΛΟΜΕΡΑΣΗ.

Που θα βρούμε ΤΕΛΟΜΕΡΑΣΗ;

Το μοναδικό γνωστό τρόφιμο που περιέχει το ένζυμο ΤΕΛΟΜΕΡΑΣΗ είναι το COLOSTRUM το οποίο και δεν μπορεί να παρασκευαστεί τεχνικά. Εναρμονίζει, αναδομεί και διαμορφώνει το ανοσοποιητικό ανθρώπινο σύστημα και κάνει τον οργανισμό αποτελεσματικότερο. Ρυθμίζει, θεραπεύει, υποστηρίζει και προστατεύει κυρίως τους άτονους οργανισμούς. Το Colostrum των βοοειδών αντιστοιχεί σε 99% με τον ανθρώπινο οργανισμό (ενώ το γάλα της γαϊδούρας που ακούγεται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες δεν είναι συμβατό). Υπάρχουν πάνω από 2,571 άρθρα και μελέτες σχετικά με το Colostrum στο διαδίκτυο όπου μπορείς να ανατρέξεις και να διαβάσεις αν θέλεις.

Πότε είναι καλή στιγμή να το χρησιμοποιήσεις 

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να σου δώσω κάποιες πληροφορίες για το δικό μας Colostrum από την LR Health & Beauty. Μια από τις πιο βασικές απορίες που συναντώ, είναι πότε το λαμβάνουμε. Μπορούμε να το παίρνουμε προληπτικά – τουλάχιστον εγώ αυτό κάνω – σε μορφή κάψουλας. Κυρίως το Colostrum απευθύνεται σε ανθρώπους που κάνουν χειρωνακτικές εργασίες και αισθάνονται κόπωση ή ανθρώπους που έχουν σχέση με τον αθλητισμό, άτομα νεαρής ηλικίας που δεν θήλασαν και είναι ευάλωτα σε ιώσεις. Επίσης θα ήταν καλό να το χρησιμοποιούμε τις πρώτες μέρες των συμπτωμάτων μιας ίωσης. Θα σου πρότεινα ακόμα και να έχεις ένα μπουκάλι «στοκ» στο σπίτι για ώρα ανάγκης. Εννοείται στο ψυγείο. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειαστεί να χάσεις χρόνο, τις πρώτες μέρες των συμπτωμάτων.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Colostrum διασφαλίζει την άμεση προστασία, δυναμώνοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα και προλαμβάνοντας την εκδήλωση ασθενειών που προκαλούνται από ιώσεις. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους με υψηλούς κινδύνους όπως ο χειμώνας. Μπορεί να απαλύνει τα συμπτώματα ενός κρυολογήματος και ενδεχομένως να μειώσει την διάρκεια ζωής της ίωσης.

Επιπλέον δράσεις του Colustrum: 
 • Μειώνει τις αντενδείξεις των φαρμάκων που είναι για το στομάχι, ρευματισμούς και παυσίπονα (ασπιρίνη)
 • Δρα θετικά στην αντιμετώπιση ενοχλήσεων από ρευματισμούς και αρθρίτιδα
 • Προωθεί την σύνθεση και αποκατάσταση του DNA και του RNA
 • Δρα κατασταλτικά σε φλεγμονές που το όνομά τους τελειώνει σε – ιτης πχ: ωτίτιδα, δερματίτιδα κτλ
 • Έχει σημαντική αντιγηραντική δράση, μειώνει τις ρυτίδες.
 • Μειώνει την υπερπλασία του προστάτη και βελτιώνει την υγεία του προστάτη
 • Αυξάνει την σεξουαλική διάθεση
 • Οξύνει εγκεφαλικές λειτουργίες – ενισχύει την μνήμη
 • Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού
 • Ενισχύει τις καύσεις, βελτιώνει τη μυϊκή σύσταση του σώματος και κατά συνέπεια τις αθλητικές επιδόσεις
 • Βοηθά στον σωστό σχηματισμό των οστών
 • Έχει αντιοξειδωτική δράση
 • Βελτιώνει την ποιότητα και το χρώμα του δέρματος και βοηθά στην ποιότητα μαλλιών
Πως δημιουργείται το Colostrum της LR Health & Beauty 
Η LR έχει συνεργασία με πιστοποιημένες φάρμες σε Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και από τις φάρμες αυτές συλλέγεται τις πρώτες 12 ώρες και στην συνέχεια συντηρείται σε ψύξη. Το πρώτο 12ωρο είναι πολύ σημαντικό γιατί μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, τα συστατικά του αρχίζουν και χάνουν την δράση τους. Άρα η συλλογή του θα πρέπει να γίνει σε χρόνο όσο γίνεται πιο κοντά στην δημιουργία του από την αγελάδα (Εικόνα 3) Από την στιγμή που συλλέγεται επεξεργάζεται με την χρήση μιας ειδικής μεθόδου, κατά την οποία αφαιρείται η καζεΐνη και το λίπος. Στην συνέχεια το υγρό φιλτράρεται και αποστειρώνεται.
Πως καταναλώνεται

Το υγρό Colostrum της LR περιέχει 125ml και έχει διάρκεια για περίπου 15 ημέρες βάση της ημερήσιας συνιστώσας δόσης. Πίνεται απευθείας σκέτο ή σε κρύο νερό ή σε διάλυμα χυμό. Σε καμία περίπτωση με κάτι ζεστό, γιατί αποδυναμώνει την δράση των συστατικών του. Είναι φωτοευαίσθητο και για τον λόγο αυτό η εταιρία έχει δημιουργήσει μια ειδική συσκευασία ώστε να μην επηρεάζεται από το φως του ηλίου. Μετά το άνοιγμα του παραμένει στο ψυγείο για 15 ημέρες. Κλειστό διατηρείτε ως την αναγραφόμενη ημερομηνία χρήσης. Καλύτερα μετά το φαγητό.

Οι κάψουλες Colostrum της LR μπορούν να υποστηρίξουν καθημερινά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η χρήση τους είναι κυρίως μετά το φαγητό και η προτεινόμενη ημερήσια δόση είναι 2 κάψουλες την ημέρα. Επίσης κλειστό μπορεί να παραμείνει μέχρι την ημερομηνία λήξης.
Πιστοποιήσεις του προϊόντος 
Αποτελεί μια από τις κορυφαίες πιστοποιήσεις στην Ευρώπη και είναι ανεξάρτητος φορέας. Εδρεύει στην Γερμανία, ιδρύθηκε το 1848 και λειτουργεί για 172 χρόνια. Είναι η πιο γνωστή τέτοιου τύπου επιχείρηση. Παγκόσμια το μεγαλύτερο και υπό κρατική εποπτεία ινστιτούτο κυρίως πιστοποιεί: Ασφάλεια – Υγεία και προστασία του καταναλωτή. Μόνο 2 στα 100 προϊόντα που αιτούνται της πιστοποίησης αντέχουν τις υψηλές του προδιαγραφές
Η Σφραγίδα Ποιότητας του SGS Ινστιτούτου Fresenius περιλαμβάνει μια ενιαία «Ποιοτική Εκτίμηση», αυτό σημαίνει ότι δεν ελέγχεται μόνο το το Colostrum ως τελικό προϊόν, αλλά ιδιαίτερα και τα επιπλέον συστατικά, ακόμα και τη συσκευασία. Κατά τον ίδιο τρόπο ελέγχεται η διαδικασία παράγωγης, όπως και το τελικό προϊόν. Με τη βοήθεια των δειγματοληπτικών ελέγχων που διεξάγονται από τους ειδικούς ή τους τελικούς καταναλωτές. Οι έλεγχοι διεξάγονται κατόπιν σχετικής ειδοποίησης, άλλα και χωρίς να προηγηθεί ειδοποίηση
fresenious graphic photo

Προσπάθησα να σου δώσω μια όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένη άποψη για το τεράστιο αυτό θέμα. Το Colostrum αποτελεί ένα σπουδαίο διατροφικό συμπλήρωμα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την ιατρική θεραπεία.

Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να μου στείλεις ένα μήνυμα, ή να με βρεις στο στο Facebook ή το Instagram για να γνωριστούμε προσωπικά και να συζητήσουμε περισσότερα!
Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που αφιέρωσες για να διαβάσεις αυτό το άρθρο,
τις καλύτερες μου ευχές για υγεία και επιτυχίες,
Φιλικά,
Ζήσης