10 σημεία για αποδοτική δουλειά από το σπίτι

Δύο είναι τα σημεία που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή δουλεύοντας από το σπίτι. Η οργάνωση του χρόνου μας και η ψυχολογία. Και τα δύο είναι εξίσου σημαντικά και επηρεάζονται από παράγοντες που ίσως δεν έχεις φανταστεί. Είμαι στον χώρο της βιομηχανίας «δουλειά από το σπίτι» από το 1998. Ναι καλά διάβασες. Βιομηχανίας! Δεν θέλω να αναφερθώ περισσότερο σε αυτό γιατί δεν είσαι εδώ για να διαβάσεις για την δουλειά μας. Ο λόγος όμως που στο αναφέρω, είναι γιατί υπάρχουν χρόνια άνθρωποι που εργάζονται από το σπίτι – ένας από αυτούς είμαι και εγώ. Ξεκίνησα από το 1998. Διδάχτηκα βασικά πράγματα που θα σου μεταφέρω πιο κάτω και τα οποία τα τελευταία χρόνια προ – Covid πίστευα ότι δεν θα ήταν χρήσιμα πια.

Αρκετά από αυτά προσπάθησα να μεταφέρω στον σύγχρονο τρόπο ζωής και είχε μεγάλη επιτυχία. Αναπτύξαμε την δουλειά μας, παράλληλα με την οικογένεια μας και τα τελευταία 10 χρόνια μοιράζουμε τον επαγγελματικό μας και προσωπικό μας χρόνο με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να δίνουμε το 100% και στα δύο. Σε αυτό το άρθρο θα μοιραστώ μαζί σου, τα 10 σημεία που μας βοήθησαν και θα σου εξηγήσω γιατί το κάθε ένα παίζει τον ρόλο του για ένα καλό αποτέλεσμα.
1. Έναρξη Ημέρας
Όσο και να ακούγεται χιλιο-ειπωμένο και πολυ-φορεμένο, ισχύει. Η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται. Ξυπνήστε έχοντας ήδη προγραμματίσει από την προηγούμενη τις βασικές εργασίες σας και την ώρα που θα τις πραγματοποιήσετε. Αν πρόκειται για καιρό να δουλεύετε από το σπίτι, καλό είναι να ξυπνάτε την συνηθισμένη ώρα και να δίνεται στον εαυτό σας χρόνο να συνέλθει από τον ύπνο, πριν ξεκινήσετε να εργάζεστε. Καλό θα ήταν κάθε μέρα να έχετε το ίδιο «ωράριο» αν αυτό εξαρτάται από εσάς. Δημιουργήστε μια επαγγελματική ρουτίνα που θα σας προφυλάξει από απρόβλεπτες διακοπές, τηλέφωνα, επισκέψεις κτλ.
2.Ντύσου ανάλογα
Το ντύσιμο έχει να κάνει με την ψυχολογία μας. Όσο πιο καλό είναι το ντύσιμο, τόσο πιο ανεβασμένη η ψυχολογία μας. Οι managers που εργάζονται από το σπίτι λόγω Covid το ξέρουν πολύ καλά αυτό. Φροντίζουν σε κάθε online meeting να δείχνουν και με το προσεγμένο ντύσιμο τους την θέση τους. Επίσης ένα όμορφο ντύσιμο θα μας δώσει καλύτερη επικοινωνία με την ομάδα ή τους συνεργάτες μας. Οι άνθρωποι μπορούν να «αισθάνονται» πως νιώθουμε ακόμα κι όταν δεν μας βλέπουν. Πόσες φορές έχετε πει σε κάποιο φίλο σας στο τηλέφωνο: Σε ξύπνησα; Τρως; Έχεις δουλειά; κτλ χωρίς να τον βλέπετε;
3. Χώρος γραφείου
Διαλέξτε τον προσεκτικά. Για τα πρώτα 6 χρόνια μου (1998 – 2002), το γραφείο μου ήταν το υπνοδωμάτιο μου, με μέγεθος 4 τετραγωνικά. Ήταν το προσωπικό μου καταφύγιο. Είχε ότι χρειαζόμουν για να δουλέψω, αλλά το βασικότερο ήταν ότι ήταν πλούσιο σε φως. Το φως μου έφτιαχνε την διάθεση. Θα σου πρότεινα λοιπόν, να επιλέξεις έναν χώρο που να σε χαλαρώνει, να νιώθεις άνετα, να αποφύγεις πράγματα που σου αποσπούν την προσοχή. Μεγάλη σημασία έχει το κάθισμα που θα επιλέξεις ώστε η θέση του σώματος σου να είναι σωστή. Ίσως το πιο σημαντικό.
4. Επικοινωνία
Αξιοποίησε όλα τα σύγχρονα κανάλια που υπάρχουν για δωρεάν επικοινωνία. Εμάς μας βοηθά να έχουμε μια εφαρμογή μόνο για την δουλειά. Λέγεται Whats App και μοιάζει με το Viber και το Messenger. Το χρησιμοποιούμε όμως αποκλειστικά για την δουλειά. Έχουμε οργανώσει επαγγελματικές ομάδες και προσπαθούμε κάθε τι που γράφεται εκεί να έχει αξία – ώστε όλοι όσοι συμμετέχουν, να δίνουν σημασία στις ειδοποιήσεις. Κατά την διάρκεια της καραντίνας έμαθα από την ομάδα του γραφείου το Discord το οποίο συνήθως χρησιμοποιούν Gamers για να είναι online συνδεδεμένοι και να μιλούν, να κάνουν live stream, online meetings με κάμερα και πολλές άλλες λειτουργίες οι οποίες είναι όλες δωρεάν. Φυσικά αν θέλεις να δώσεις μια πιο επαγγελματική πινελιά και έχεις το κατάλληλο budget αξίζει να χρησιμοποιήσεις πλατφόρμες όπως το Gotomeeting/Gotowebinar ή το Zoom ή κάτι αντίστοιχο.
5. Μείνετε συνδεδεμένοι
Η δουλειά από το σπίτι δεν σημαίνει απομόνωση. Ενημερωθείτε για εφαρμογές που μπορούν να σας κρατούν ενημερωμένους. Συνδέσου  με κανάλια που μπορούν να σου παρέχουν τις πληροφορίες που χρειάζεσαι. Ακολούθησε Leaders του χώρου σου για να δεις πως λειτουργούν και να κάνεις catch up με ότι νέο υπάρχει. Για εμένα το Instagram και το LinkedIn είναι δυο πολύ βασικά επαγγελματικά εργαλεία. Ακολουθώ «γίγαντες» του χώρου, έχω γραφτεί σε Newsletters με θέματα που με ενδιαφέρουν και διαβάζω στον ελεύθερο μου χρόνο. Πριν λίγες ημέρες μελετούσα μια νέα εφαρμογή, η οποία αφού της δώσεις τα κριτήρια, επιλέγει θέματα που σε ενδιαφέρουν και τα συγκεντρώνει κερδίζοντας σου χρόνο. Μόλις έχω νεότερα επάνω σε αυτό θα επιστρέψω με update.
6. Διαλείμματα με καφέ
Η δουλειά από το σπίτι, ειδικά αν είστε μόνοι σας τις ώρες που δουλεύετε μπορεί να σας απορροφήσει τόσο πολύ που να νιώσετε κάποια στιγμή «εκτός τόπου και χρόνου». Πέρα από την μαγεία της δημιουργίας, αυτό είναι και ένα δείγμα πιθανής κόπωσης. Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία για διαλείμματα καφέ. Αυτό θα κρατήσει την παραγωγικότητα σας στα ύψη για περισσότερη ώρα σε βάθος χρόνου.
7. Διαχωρίστε τους χώρους
Αν υπάρχει η δυνατότητα διαχωρίστε τους χώρους που εργάζεστε, από εκείνους που ξεκουράζεστε. Όταν δούλευα στο δωμάτιο των 4 τετραγωνικών, πέρα από το ότι κοιμόμουν εκεί, όλες τις υπόλοιπες ώρες κινούμουν σε διαφορετικά δωμάτια. Δεν είχα TV εννοείται στον χώρο που εργαζόμουν ενώ είχα πάντα μουσική για παρέα. Δημιουργήστε γωνιές! Της εργασίας, της ξεκούρασης, της χαλάρωσης, της παρέας (όταν έχεις κόσμο σπίτι) κτλ.
8. Γυμναστική
Μια καλή οργάνωση χρόνου, δεν θα μπορούσε να αφήσει απ’ έξω το κομμάτι της φυσικής μας κατάστασης. Το να νιώθεις ευεξία είναι σημαντικό και για το σώμα σου και την καθαρότητα της σκέψης που χρειάζεσαι. Ακόμα και ένα περπάτημα 20’ την ημέρα, τρεις φορές την εβδομάδα είναι αρκετό για να σου προσφέρει τα παραπάνω. Εμείς (η Παρασκευή κι εγώ) ακόμα και τις πιο απαιτητικές περιόδους μας, φροντίζαμε να βρίσκουμε χρόνο – έστω για ένα περπάτημα. Κάποιες φορές μόνοι μας, κάποιες φορές μαζί, κάποιες φορές με τα μωρά μας στο καρότσι (παλιότερα). Ο κανόνας μας είναι ποτέ να μην υπάρχουν 3 μέρες χωρίς γυμναστική. Ακόμα και στην καραντίνα αφιερώναμε 20 λεπτά την ημέρα και το μόνο που κάναμε ήταν να ανεβαίνουμε και να κατεβαίνουμε σκάλες με διαλείμματα.
9. Δημιούργησε μια βιβλιοθήκη How-to και κάνε το update που θα σε ξεχωρίσει
Αν δουλεύοντας σου παρουσιαστούν νέες δυνατότητες που θα σου έδιναν την  δυνατότητα να κάνεις ακόμα καλύτερα την δουλειά σου, μπορείς να δημιουργήσεις μια προσωπική βιβλιοθήκη και να καταχωρείς άρθρα που μπορείς να διαβάσεις στον ελεύθερο σου χρόνο. Κοίταξε τι κερδίζεις έτσι: Κάνεις ένα update στην δουλειά σου, γίνεσαι ακόμα πιο απαραίτητος/η στην εταιρία για την οποία δουλεύεις. Το νέο μοντέλο «δουλειά από το σπίτι» θα φέρει τα πάνω κάτω στην εργασία. Αν μπορείς να γίνεις απαραίτητος, τότε διασφαλίζεις την θέση σου και τις καλύτερες δυνατές αμοιβές. Αν αναπτύσσεις δική σου δουλειά, δεν διαφέρει και πολύ. Οι ανταγωνιστές σου, πιθανά να έχουν μπει σε στάση αναμονής περιμένοντας τα πράγματα να επιστρέψουν σε «φυσιολογικούς» ρυθμούς. Εσύ, προσαρμόσου, ψάξε, μάθε, λειτούργησε, δοκίμασε, κι άσε τους υπόλοιπους να απολαμβάνουν τις «διακοπές» τους μέχρι τα πράγματα να επιστρέψουν στην καθημερινότητα.
10. Bonus: Ο χρόνος μετακίνησης
Αν για να πας στην δουλειά σου χρειαζόσουν 45 λεπτά και άλλα τόσα για να επιστρέψεις, τότε αυτός ο χρόνος, αν εργάζεσαι πλέον από το σπίτι, είναι καθαρά δικός σου. Μπορείς να τον επενδύσεις όπου θέλεις εσύ.
Κλείνοντας αυτό το άρθρο, θα ήθελα να επισημάνω πως η εξ’ αποστάσεως εργασία δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα, για πολλούς άγνωστη μέχρι σήμερα. Αν μπορείς να δουλέψεις από το σπίτι σου, τότε γιατί να μην μένεις κάπου που να σε εμπνέει περισσότερο; Αν οι εταιρίες αναγκαστούν να ακολουθήσουν αυτό το μοντέλο για καιρό, θα ενσωματώσουν διαφορετικές τεχνικές αξιολόγησης των εργαζομένων. Η αγορά εργασίας θα αλλάξει.
Την επόμενη περίοδο, θα έχουν την ευκαιρία να ξεχωρίσουν εκείνοι που πραγματικά αγαπούν αυτό που κάνουν και δίνουν σε αυτό την ίδια προσοχή είτε δουλεύουν από το σπίτι είτε είναι στο γραφείο.
Μην υποτιμήσετε την δουλειά από το σπίτι. Μην θεωρήσετε ότι μπορείτε να συνεχίσετε να παίρνεται τον ίδιο μισθό, δουλεύοντας λιγότερο. Μην θεωρήσετε ότι επειδή δεν είστε στο γραφείο, δεν υπάρχει τρόπος αξιολόγησης της δουλειάς σας. Μην «ρίξετε» την ποιότητα της δουλειάς. Το αντίθετο αυξήστε τη και θα είστε οι Νο1 ωφελημένοι.
Κάποτε θα μιλάμε για την εποχή αυτή, σαν την μεγαλύτερη ευκαιρία που μας δόθηκε ποτέ, για εξέλιξη και ανάπτυξη. Το θέμα είναι αν την αξιοποιούμε σωστά!
Αυτό το άρθρο είναι συνέχεια του προηγούμενου, οπότε αν δεν έχεις διαβάσει το «Πως να δουλεύεις από το σπίτι – #1» μπορείς να επιστρέψεις και να το διαβάσεις πατώντας εδώ.
Μέχρι την επόμενη φορά,
σου στέλνω τις απεριόριστες ευχές μου για επιτυχία!
Φιλικά,
Ζήσης
ΥΓ: Αν θέλεις να μάθεις πότε δημοσιεύω νέα άρθρα μπορείς να κάνεις follow στο Instagram και να παρακολουθείς τα Stories μου. Ότι συμβαίνει στην επαγγελματική μου ζωή, το μοιράζομαι πρώτα με τους φίλους μου στα Stories ?