Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις για το διαδεδομένο πλέον work from home. Δηλαδή πως να δουλεύεις από το σπίτι, τι χρειάζεται να προσέξεις και πως μπορείς να δημιουργήσεις μια ρουτίνα που θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς καλύτερα το χρόνο σου. Το 1998 ξεκίνησα την συνεργασία μου με την LR και από τότε μέχρι το 2004 που άνοιξα το πρώτο μου γραφείο δούλευα μόνο από το σπίτι. Ακόμα όμως και σήμερα που υπάρχει το γραφείο μας -κυρίως το χρησιμοποιώ για meetings- πολλές φορές όταν δεν πρόκειται να συναντήσω κάποιον, επιλέγω να δουλεύω από το σπίτι. Μου δίνει αίσθηση άνεσης και γνωρίζω ποιο σημείο του σπιτιού μου – μου προσφέρει άνεση, έμπνευση και αυξάνει την δημιουργικότητα  μου στα ύψη.
Το μειονέκτημα της δουλειάς από το σπίτι (work from home) είναι η έλλειψη συγκέντρωσης, ειδικά αν δεν μένεις μόνος ή μόνη και ειδικότερα αν έχεις οικογένεια. Όμως με μια καλή συνεργασία όλων των μελών της οικογένειας μπορεί εύκολα να γίνει η κατάσταση διαχειρίσιμη. Αυτό ξεκινά από το κομμάτι του οργάνωσης του δικού μας χρόνου και τις επιλογές που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας για δημιουργική απασχόληση ενώ εμείς απασχολούμαστε με την δουλειά μας.
Όταν οργανώσουμε σωστά τον χρόνο μας όλα γίνονται πιο εύκολα και κυρίως λειτουργώντας έτσι, δεν έχουμε ενοχές. Εξηγώ: Όταν ήμαστε με τα παιδιά μας είμαστε 100% και όταν δουλεύουμε – το κάνουμε 100%. Αυτό μας βοήθησε (την σύζυγο μου κι εμένα) να μην αισθανόμαστε ενοχές, όταν δουλεύουμε ότι χάνουμε χρόνο από τα παιδιά ή το ότι αφήναμε την δουλειά πίσω γιατί δίναμε υπερβολικό χρόνο στην οικογένεια.
Αν ο προγραμματισμός παίζει μεγάλο ρόλο παντού, στο θέμα που αφορά την δουλειά από το σπίτι (work from home) παίζει τεράστιο. Ένα από τα πιο κλασικά παραδείγματα που έχω βιώσει ήταν η μητέρα μου. Όσο δούλευε, προλάβαινε να κάνει τα πάντα. Όταν βγήκε στην σύνταξη το παράπονό της ήταν ότι δεν προλάβαινε τίποτα. Ο λόγος ήταν ότι της πήρε καιρό να μάθει πως να διαχειρίζεται τον ελεύθερο της χρόνο.
Στο επόμενο άρθρο μου μπορείς να διαβάσεις 9 τρόπους που μπορούν να κάνουν την οργάνωση της δουλειάς από το σπίτι πιο αποδοτική για όλους (αν έχετε οικογένεια). Κάποιοι από τους 9 τρόπους δεν έχουν να κάνουν μόνο με την οργάνωση του χρόνο μας αλλά και την ψυχολογία μας. Αυτό είναι το δεύτερο μεγάλο κομμάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να είστε πιο αποδοτικοί στην δουλειά μέσα από το σπίτι.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι στο ξεκίνημά μου με την LR είχα ακούσει σε ένα σεμινάριο, πως όταν παίρνεις τηλέφωνο για να κλείσεις τηλεφωνικό ραντεβού, θα πρέπει να είσαι ντυμένος και όχι με τις πιτζάμες σου γιατί αυτό παίζει ρόλο στην ψυχολογία σου. Ήταν η εποχή που ο μόνος τρόπος επικοινωνίας ήταν το τηλέφωνο. Είχε γίνει ολόκληρη επιστήμη για το πως μπορείς μέσα από το σπίτι να δουλεύεις επαγγελματικά. Και αυτό γινόταν το 1998 – 1999.
Ίσως χρειαστεί να εργαστούμε από το σπίτι αρκετές ημέρες ακόμα. Ίσως κάποιες εταιρίες καθιερώσουν αυτό το μοντέλο για λόγους που εξυπηρετούν τον τρόπο λειτουργίας τους και την μείωση των εξόδων τους. Όμως καλό θα ήταν να μην υποτιμήσεις το τι μπορεί να σου προσφέρει και το πόσο μπορείς να εξελιχθείς ακόμα και σε μια τέτοια περίοδο. Για αρκετούς θα είναι μια «χαλαρή» περίοδος δουλειάς. Όμως οι ισορροπίες θα αλλάξουν σύντομα και οι εργοδότες θα προσαρμοστούν και θα δημιουργήσουν τρόπους αξιολόγησης ακόμα και για την εργασία από το σπίτι. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, αν έχεις διάθεση να εξελιχθείς, να μάθεις, υπάρχει η ευκαιρία και κρύβεται πίσω από την υπευθυνότητα και την παραγωγικότητα σου. Ξεχώρισε μέσα από το πλήθος, δείχνοντας, πως η επιχείρηση που βρίσκεσαι, μπορεί να στηριχθεί επάνω σου. Η περίοδος αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεδιπλώσεις τα ταλέντα σου και να κάνεις την διαφορά.
Πήγαινε λοιπόν στο επόμενο άρθρο μου (αν δεν έχει βγει ακόμα θα βγει σε λίγες ημέρες) να διαβάσεις πως μπορείς να προσαρμοστείς στην δουλειά από το σπίτι εκτοξεύοντας την παραγωγικότητά σου στα ύψη.
Μέχρι την επόμενη φορά,
απεριόριστες ευχές για επιτυχία,
Φιλικά,
Ζήσης
ΥΓ: Αν θέλεις να μάθεις πότε δημοσιεύω νέα άρθρα μπορείς να κάνεις follow στο Instagram και να παρακολουθείς τα Stories μου. Ότι συμβαίνει στην επαγγελματική μου ζωή, το μοιράζομαι πρώτα με τους φίλους μου στα Stories 😉

Comments