Αυτό είναι το δεύτερο άρθρο σχετικά με το Social Selling. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στους 4 βασικούς πυλώνες επιτυχίας της συγκεκριμένης διαδικασίας. Είναι πολύ χρήσιμο για ανθρώπους που θέλουν να μεταφέρουν την δουλειά τους online ή για εκείνους που ήδη το έχουν κάνει και ψάχνουν βέλτιστες τεχνικές. Θα σου εξηγήσω αναλυτικά το κάθε βήμα και θα σου μιλήσω για πράγματα που κι εγώ λειτουργώ και με έχουν βοηθήσει.
Πριν ξεκινήσουμε, επέτρεψέ μου να αναφέρω για μια φορά ακόμα τι σημαίνει το Social Selling. Είναι η διαδικασία μέσα από την οποία κερδίζεις το προνόμιο ένας υποψήφιος πελάτης να σε εμπιστεύεται και να έρθει σε εσένα όταν εμφανιστεί η ανάγκη για ένα προιον ή υπηρεσία που εσύ μπορείς να καλύψεις.
Τέσσερις βασικοί πυλώνες:
1. Σωστό προφίλ
Επιλέξτε τις πλατφόρμες που θα κινηθείτε. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα από το οποίο καλό είναι να ξεκινήσεις έτσι ώστε να μην έχεις την αίσθηση ότι κάτι χάνεις και να μπορείς να λειτουργήσεις συγκεντρωμένος σε ότι επιλέξεις. Επέλεξε μια φωτογραφία προφίλ στο ύφος της πλατφόρμας που θέλεις να κινηθείς. Διαφορετική φωτό θα πρέπει να έχεις στο Instagram, διαφορετική στο Linkedin. Στην συνέχεια σκέψου τι κόσμο θα ήθελες να προσεγγίσεις και διαμόρφωσε το προφίλ σου ανάλογα. Μείνε ανθρώπινος στα Social Media. Να αισθάνεται ο καθένας ότι μπορεί να σου μιλήσει. Οι άνθρωποι κάνουν δουλειά με ανθρώπους και όχι με προϊόντα ή εταιρίες.
2. Σωστή στόχευση
Αν και ιδανικά όλοι θα θέλαμε όλους για πελάτες μας, στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Δεν θέλουμε για πελάτη μας τον γκρινιάρη ή τον κακοπληρωτή. Δεν μπορούν όλοι να είναι ιδανικοί υποψήφιοι. Είναι πολύ σημαντικό να απορρίψεις εσύ πρώτος εκείνους που δεν θέλεις σαν υποψήφιους. Όπως και εκείνοι έτσι και εσύ μπορείς μέσα από το προφίλ των κοινωνικών δικτύων να καταλάβεις αν θέλεις κάποιον σαν υποψήφιο σου. Αφού καταλήξεις στο προφίλ των κατάλληλων υποψηφίων, ξεκίνησε επαφές μαζί τους. Στόχος είναι η δημιουργία σχέσης και φυσικά η γνωριμία της επαγγελματικής σου ιδιότητας σε εκείνους – ακόμα κι αν δεν χρειάζονται κάτι από εσένα εκείνη την στιγμή. Μην βιαστείς να πουλήσεις – Ενημέρωσε για το αντικείμενό σου και ξεκίνησε να χτίζεις επαφή. Για να είμαι πιο εύστοχος, δώσε αφορμές για την δημιουργία συζητήσεων, είτε σε προσωπικά μηνύματα, είτε σε post. (Κοινά ενδιαφέροντα – παράλληλες επαγγελματικές συμβουλές κτλ)
3. Σωστό μήνυμα
Ωραία! Φτιάξαμε το προφίλ μας, επιλέξαμε το κατάλληλο κοινό και ξεκινήσαμε να κάνουμε επαφές. Το τρίτο έχει να κάνει με το μήνυμα που στέλνεις στον κόσμο σου. Είναι ενδιαφέρον για τους ανθρώπους με τους οποίους θέλεις να έρθεις σε επαφή; Αφήνει περιθώριο για συζητήσεις; Είναι ενημερωτικό; Είναι συμπερασματικό; Είναι επιμορφωτικό; Κάθε μήνυμα που ξεκινά διάλογους με υποψηφίους είναι ενδιαφέρον. Όμως καλό είναι να θυμάσαι: «Το μήνυμα θα πρέπει να έχει ως βάση τον άνθρωπο και όχι τα προϊόντα». Το μήνυμα θα πρέπει να προσφέρει κάτι σε αυτόν που το διαβάζει. Να του προκαλεί το ενδιαφέρον. Κυρίως υπάρχουν δυο ειδών: Τα επιμορφωτικά και τα διασκεδαστικά. Και τα δυο είναι ιδανικά για να «ζεστάνουν» διαλόγους. Προσωπικά μου αρέσουν πολύ τα διασκεδαστικά post και είναι αυτά κυρίως που δίνουν αφορμή σε υποψηφίους μου να ξεκινούν διάλογο μαζί μου. Βαθιά σημασία στο μήνυμα έχει όταν δίνεις κάτι που μπορεί να βοηθήσει κάποιον (ενημερωτικού ή εκπαιδευτικού χαρακτήρα post) να μην ζητάς αντάλλαγμα. Το μεγαλύτερο όφελος προκύπτει κάτω από την φιλοσοφία του: «Προσφέρω χωρίς αντάλλαγμα.»
4. Σωστό περιεχόμενο
Αν έχεις κάνει το 1 + 2 + 3 αλλά δεν έχεις αποτέλεσμα ΜΗΝ αγχώνεσαι. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους δεν έχεις ανταπόκριση τώρα. Ένας βασικός είναι πως ίσως έχεις περιορίσει πολύ το κοινό σου. Ίσως χρειάζεται να το αμβλύνεις λίγο περισσότερο. Ένας δεύτερος και απόλυτα φυσιολογικός, είναι πως οι υποψήφιοί σας, δεν χρειάζονται την λύση που τους προσφέρετε, ΕΚΕΙΝΗ την στιγμή. Τέλος Ίσως οι άνθρωποι που απευθύνεστε να μην ανήκουν στο Target Group σας ΣΗΜΕΡΑ.
Προσωπικά λειτουργώ το συγκεκριμένο κομμάτι για περισσότερο από 5 χρόνια. Τι κατάλαβα; Λειτουργεί 100% και όσο πιο σταθερός/η μένεις, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχεις να έρθεις σε επαφή με τον επόμενο υποψήφιο πελάτη σου. Μια από τις αγαπημένες μου ιστορίες είναι αυτό που έγινε στην καραντίνα τον Απρίλιο του 2020. Αρκετοί από τους ανθρώπους που με παρακολουθούσαν καιρό, μπήκαν στην διαδικασία να με ρωτήσουν είτε για την εταιρία και την φύση της δουλειάς μας, είτε για τα συμπληρώματα διατροφής που έχουμε και τονώνουν το ανοσοποιητικό. Γιατί πιστεύεις ότι έγινε αυτό; Φυσικά γιατί για μήνες πριν, μιλούσα -μεταξύ άλλων – και για αυτό το κομμάτι είτε στα Stories μου, είτε στα post μου.
Κλείνοντας θα ήθελα να σου θέσω έναν παράγοντα ακόμα. Το εικαστικό. Δηλαδή το πως ο κάθε ένας από εμάς, αποτυπώνει (τι είδους φωτό ή post, αν γράφεις σωστά ή κάνοντας φραστικά η ορθογραφικά λάθη, το ύφος ) τις δικές του σκέψεις. Αυτό όμως είναι κάτι που μπορείς να βελτιωθείς και μέσα από την εμπειρία σου και ζητώντας βοήθεια από κάποιον που έχει τον χρόνο να είναι δίπλα σου.
Σου εύχομαι καλή επιτυχία και πραγματικά ανυπομονώ να τα πούμε κάπου εκεί έξω. Να μου πεις την γνώμη σου για αυτό που διάβασες ή τις απορίες που τυχών σου δημιουργήθηκαν.
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
για μια καταπληκτική συνέχεια,
Ζήσης
Μπορείς να διαβάσεις και το πρώτο άρθρο που αφορά το Social Selling πατώντας ΕΔΩ.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε το live που έκανα πάνω στο θέμα του Social Selling:
ΥΓ: Αν θέλεις να μάθεις πότε δημοσιεύω νέα άρθρα μπορείς να κάνεις follow στο Instagram και να παρακολουθείς τα Stories μου. Ότι συμβαίνει στην επαγγελματική μου ζωή, το μοιράζομαι πρώτα με τους φίλους μου στα Stories.