Σε πολλούς ανθρώπους είναι γνωστό το πρόγραμμα 100 ημερών. Συνήθως αφορά την έναρξη μιας περιόδου. Θα μπορούσε να είναι μια εποχή, όπως καλοκαίρι ή άνοιξη, ή η αρχή μιας νέας χρονιάς. Γιατί άραγε να είναι σημαντικό ένα πρόγραμμα 100 ημερών μιας νέας χρονιάς;

Επειδή είναι καθοριστικό για την εξέλιξη της. Ο τρόπος με τον οποίο θα ξεκινήσει μια χρονιά, είναι πολύ σημαντικός για τον τρόπο με τον οποίο θα τελειώσει. Έτσι κάθε χρόνο για εμάς (την Παρασκευή κι εμένα) είναι μέσα στις προτεραιότητες μας, να βρούμε λίγο χρόνο για να εξηγήσουμε ο ένας στον άλλον το πλάνο του και να συζητήσουμε βελτιώνοντας το κάθε ένα ξεχωριστά. Ο στόχος μας είναι κοινός, αλλά η προσέγγιση μας διαφορετική. Είναι σαν να χτίζουμε το ίδιο σπίτι, αλλά ο καθένας να κάνει διαφορετικές εργασίες. Για εμάς αυτό αποτελεί παράδοση ετών και είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία που μας βοηθά εξαιρετικά στο να διατηρήσουμε τον πολύ καλό μας ρυθμό στην ανάπτυξη της δουλειάς μας. Επίσης μας βοηθά να μπορούμε να βλέπουμε που πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στο ξεκίνημα κάθε χρονιάς.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του προγράμματος 100 Ημερών, είναι ότι φεύγω από το Day-to-Day σκεπτικό. Αναγκάζομαι να βγω από τις καθημερινές υποχρεώσεις και προκλήσεις και επανασυνδέομαι με το Όραμα μου. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που σου προσφέρει. Τέλος, λειτουργεί σαν την φόρτιση του κινητού, αφού γεμίζει τις μπαταρίες μου, για μια νέα σεζόν, με νέα σχέδια και νέους στόχους. Μετά από τόσα χρόνια πια, ξέρω καλά πως για να μπορέσεις να δεις καθαρά το μέλλον πρέπει να ξεφύγεις από το Day-to-Day, έστω και για λίγο. Αφού καταστρώσεις το πρόγραμμα σου, μπορείς να επιστρέψεις στην ρουτίνα και τον αγώνα της καθημερινότητας.

Το δικό μου πρόγραμμα 100 Ημερών και πως το δημιουργώ

ΒΗΜΑ 1
Για να δημιουργήσω επιτυχημένα το δικό μου πλάνο, το πρώτο πράγμα που κάνω, είναι να χωρίζω σε 3μηνα τον χρόνο που ξεκινά. θα μπορούσα και σε τετράμηνα, αλλά το τρίμηνο, βοηθά να βελτιώσεις κάτι πιο σύντομα, αν δεν δουλεύει.  Αυτή είναι η διαδικασία που με βοηθά να μπορώ να διαιρώ τις κινήσεις μου, σε βάθος χρόνου ανάλογα με τον στόχο μου. Ο στόχος έρχεται στο τέλος της χρονιάς. Μια σπουδαία ερώτηση που θέτω στον εαυτό μου (και που μπορείς να θέσεις και εσύ) για να ξεκινήσω την διαδικασία είναι:

Τι θέλω να πετύχω την νέα χρονιά;

(Που θα ήθελα να είμαι στο τέλος του 2021;)

Στην συνέχεια κάθομαι προσεκτικά και αναλύω τις κινήσεις που μπορούν να με οδηγήσουν στον στόχο αυτό. Τι χρειάζεται να κάνω από την πλευρά μου και σε πόσο χρονικό διάστημα. Συνήθως η επίτευξη ενός στόχου, είναι σύνθετο γεγονός και απαιτεί περισσότερα από ένα πράγματα.

ΒΗΜΑ 2
Το πρώτο πράγμα που ψάχνω πολύ βαθιά, είναι τι πρέπει να κάνω εγώ από την πλευρά μου. Ποια είναι η πρωτογενής δουλειά που χρειάζεται να γίνει από εμένα, έτσι ώστε να ξεκινήσω να χαράσω την πορεία προς τον στόχο μου. Δεν σκέφτομαι αν μπορώ να τα κάνω ή όχι, αν έχω την δυνατότητα την δεδομένη στιγμή ή όχι. Αφήνω τον εαυτό μου ελεύθερο χωρίς περιορισμούς. Είναι η στιγμή που πρέπει να σκεφτώ, τι είναι ακριβώς αυτό που θα πατήσει το κουμπί εκκίνησης. Η επόμενη σπουδαία ερώτηση που με φέρνει σε αυτές τις σκέψεις (και που κι εσύ μπορείς να χρησιμοποιήσεις), είναι:

Τι χρειάζεται να κάνω για να βρεθώ εκεί που θέλω;

ΒΗΜΑ 3
Σε αυτό το βήμα σκέφτομαι τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την προηγούμενη χρονιά. Ξεκινάμε κάθε χρονιά, με την δυναμική της προηγούμενης. Αυτό ίσως προϋποθέτει κάποιες κινήσεις, τις οποίες έχουμε ήδη βάλει στο πρόγραμμα μας  πριν καλά – καλά ξεκινήσει η νέα χρονιά.  Είναι και αυτό ένα κομμάτι που απαιτεί χρόνο, και λογικά βοηθά σε ότι έχουμε σαν στόχο την νεά χρονιά. Θα πρέπει να το καταγράψουμε και να το εντάξουμε μέσα στις πρώτες 100 Ημέρες. Η ερώτηση εδώ, που μπορεί να μας βοηθήσει είναι:

Τι χρειάζεται να κάνω για να υποστηρίξω και να αναπτύξω αυτό που ήδη έχω δημιουργήσει μέχρι σήμερα, την νέα χρονιά;

Αν κάθε χρόνο ξεκινάμε από το μηδέν, δεν θα μπορέσουμε να μεγαλώσουμε. Δεν φυτεύεις το ίδιο λουλούδι κάθε χρόνο. Απεναντίας, σε κάθε φάση το λουλούδι θα χρειαστεί διαφορετική φροντίδα.

ΒΗΜΑ 4
Αυτό είναι το βήμα της ομαδικής δουλειάς. Εδώ σκέφτομαι τους ανθρώπους που θα μπορούσα να συνεργαστώ με αμοιβαίο όφελος. Δεν παίζει ρόλο το ποσοστό (ποιος θα κερδίσει περισσότερο). Ο καθένας εκτιμά το όφελος, σύμφωνα με αυτό που έχει στο δικό του πλάνο. Σημαντικό, είναι η θετικότητα, η κατανόηση και φυσικά η διάθεση για συνεισφορά από όλες τις πλευρές. Κάποιες φορές, μου έχει συμβεί να μην συνεισφέρουν όλα τα μέλη της ομάδας με τον ίδιο τρόπο. Αν όμως όλοι έχουν ίδια κατεύθυνση, κοινό τρόπο σκέψης και όρεξη για δουλειά, τότε η συνεργασία αγγίζει πολύ υψηλά επίπεδα και μπορεί να εκπληρώσει τεράστιους στόχους που στην αρχή μοιάζουν ακατόρθωτοι. Όσο πιο μεγάλος ο στόχος, τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη για ομαδική εργασία. Η σπουδαία ερώτηση εδώ είναι:

Με ποιον μπορώ να συνεργαστώ, για να έχω τα πολύ καλά αποτελέσματα και τι είμαι διατεθημένος να προσφέρω από την πλευρά μου;

Στην διάθεση για συνεργασία, εκείνο που μετρά περισσότερο από όλα, είναι η δική μου διάθεση να δώσω – και αυτό εξετάζω πριν από οτιδήποτε άλλο. Αν δεν είμαι θετικός στο να δώσω, τότε η συνεργασία δεν θα αποδώσει.  Το αν και τι όφελος θα έχω έρχεται πάντα δεύτερο. Μπορεί να μην κερδίσω κάτι την πρώτη ή την δεύτερη φορά, μπορεί όμως το κέρδος να είναι μακροπρόθεσμο και πολύ μεγαλύτερο. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν με άξονα τι θα κερδίσουν, κι όχι τι θα προσφέρουν, όποτε η συνεργασία ξεκινά από λάθος βάση εξ αρχής.

ΒΗΜΑ 5
Τελευταίο και ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του παζλ. Εδώ κάθομαι προσεκτικά και βλέπω αν το περιβάλλον που υπάρχει στην ζωή μου ταιριάζει με τις υποχρεώσεις του στόχου μου. Εδώ αυτό το κομμάτι, αγγίζει πολύ το σύστημα αξιών μας. Δηλαδή, το τι είναι σημαντικό για εμάς. Αν για παράδειγμα ο στόχος μου απαιτεί να ταξιδεύω, αλλά για εμένα είναι πολύ σημαντικό να μην λείπω από την οικογένεια μου, τότε δεν θα μπορέσω να κρατήσω το πλάνο μου. Θα εγκαταλείψω γρήγορα, από τα άσχημα συναισθήματα που θα νιώθω και τις ενοχές, όσο θα λείπω από το σπίτι. Αυτό είναι το πρώτο κομμάτι στο ΒΗΜΑ 5

Το δεύτερο κομμάτι, αφορά το περιβάλλον που πρέπει να δημιουργήσω για να μπορέσω να λειτουργήσω. Για παράδειγμα πως θα πρέπει να προσαρμόσω το καθημερινό μου πρόγραμμα; Πως το εβδομαδιαίο; Σε τι βαθμό θα επηρεάσουν οι κινήσεις μου τους ανθρώπους με τους οποίους ζω καθημερινά; Μήπως θα πρέπει να συζητήσω μαζί τους τις προθέσεις μου για μια πιο δημιουργική περίοδο;

Αν το περιβάλλον δεν ευνοεί, τότε δεν μπορώ να έχω διάρκεια σε αυτό που θέλω να κάνω. Όταν οι άνθρωποι που αγαπώ και νοιάζομαι αρχίσουν να παραπονιούνται ή να διαμαρτύρονται, λογικά κάποια στιγμή, θα αναγκαστώ να σταματήσω. Κάνοντας μια συζήτηση μαζί τους, εξηγώντας τους τι θέλω να κάνω και τελικά συμφωνώντας όλοι μαζί, το πλάνο μας μπορεί να γίνει πολύ όμορφο και αποδοτικό.

Τελική φάση

Συλλέγοντας όλα τα κομμάτια του παζλ, χρειάζομαι απόλυτη ηρεμία, κι ένα ποτήρι ζεστό καφέ, για να μπορέσω να βάλω σε τάξη, όλα τα βήματα. Οδηγός μου είναι το λευκό χαρτί και ένα μολύβι με γόμα. Η δυνατότητα να έχω ένα zoom out της νέας χρονιάς και να την βλέπω από «ψηλά» με βοηθά πολύ..

Φαντάσου, είναι σαν να βρίσκεσαι σε έναν βατήρα πισίνας, και να παίρνεις βαθιά ανάσα για να κάνεις ένα μακροβούτι. Για να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα θα πρέπει να έχεις πάρει γερή ανάσα πριν την κατάδυση και όσο είσαι κάτω από το νερό να αποφύγεις τις περιττές κινήσεις για να κερδίσεις περισσότερη απόσταση. Κάθε λάθος κίνηση, ξοδεύει από την ενέργεια σου και σε δυσκολεύει να φτάσεις στο τέρμα.

Υπάρχουν όμως πάντα και οι αστάθμητοι παράγοντες. Πάντα θα πρέπει να αφήνουμε λίγο χώρο και για αυτούς. Χωρίς να κατηγορούμε τον εαυτό μας για τυχών αναποδιές, η καλύτερη σκέψη, αν τα πράγματα δεν μας πάνε όπως θέλουμε, είναι πως είμαστε ακόμα στην αρχή μιας νέας χρονιάς.

Αν εσύ αναγνωρίσεις ότι έχεις δώσει τον καλύτερο σου εαυτό, ότι δεν έχεις αφήσει τον χρόνο να πάει χαμένος, τότε θα το αναγνωρίσει και η ίδια η δουλειά. Αντί να επενδύσεις χρόνο στην τηλεόραση ή τα βιντεοπαιχνίδια, επένδυσε αυτό τον χρόνο στον εαυτό σου. Βρες ένα ανώτερο σκοπό (#findapurpose) που θα ταιριάζει στον στόχο σου και θα είναι ικανός να σε πετά από το κρεβάτι το πρωί. Θα σε βοηθά να ξεπερνάς τις δυσκολίες, και να λύνεις θα θέματα που θα εμφανίζονται με τόλμη για να πας παρακάτω.

Οι 100 πρώτες ημέρες του χρόνου, είναι καθοριστικές για το πως θα τελειώσει η χρονιά που μόλις ξεκινά.

Πιστεψέ με για κανέναν το 2020 δεν ήταν εύκολη χρονιά, ούτε για εμένα. Πρέπει όμως να βρούμε την δύναμη να προχωρήσουμε. Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και πως μπορούμε να επιστρέψουμε σε ότι ονειρευόμασταν πριν την έναρξη της πανδημίας. Ίσως χρειαστεί να αλλάξεις το σχέδιο, ίσως χρειαστεί να προσθέσεις νέες τεχνικές, ίσως χρειαστεί να μάθεις πως να λειτουργήσεις κάτω από την νέα πραγματικότητα, αλλά ο στόχος παραμένει ο ίδιος.

Κλείνοντας και κάτι ακόμα.

Ελπίζω να βρήκες χρήσιμες τις πληροφορίες που διάβασες πιο πάνω και να σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις μια εξαιρετική χρονιά. Φυσικά υπάρχουν και άλλα πράγματα που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε, αλλά προσπάθησα να κρατήσω όσο γίνεται πιο απλό αυτό το άρθρο έτσι ώστε να είναι ερέθισμα για να ξεκινήσεις την διαδικασία και όχι να το δεις σαν ένα βουνό που δεν μπορείς να ανέβεις.

Θα σε συμβούλευα, να γυρίσεις πίσω, και να δουλέψεις με τον εαυτό σου. Τουλάχιστον αυτό θα έκανα εγώ αν ήμουν στην θέση σου. Θα έβαζα κάτω με χαρτί και μολύβι τα 5 βήματα και θα δούλευα με την πρώτη ευκαιρία επάνω σε αυτά.

Σου εύχομαι μια υπέροχη χρονιά, που θα σου φέρει οτιδήποτε δεν πρόλαβαν όλες οι προηγούμενες.

Φιλικά,

Ζήσης

ΥΓ: Γράψε μου στο Instagram, στο Facebook ή ακόμα και εδώ στο Blog μου για να μου πεις την γνώμη σου για αυτό το άρθρο ή κάνε ένα story και κάνε με tag για να σου απαντήσω live κάνοντας repost το story σου!