Στις αρχές της χρονιάς, βρέθηκα σε μια πολύ όμορφη παρέα συνεργατών και συζητήσαμε για ώρες το πως μπορείς να έχεις μια επιτυχημένη χρονιά. Ήταν τόσο ενδιαφέρουσα η συζήτηση που την επόμενη μέρα κλείστηκα στο γραφείο μου και ξεκίνησα να γράφω τις σκέψεις μου στο ημερολόγιο μου. Τις έκανα Podcasts και φυσικά κράτησα σημειώσεις για να γράψω αυτό το άρθρο λίγες μέρες μετά, σχετικά με το πως να δημιουργήσετε μια ανεπανάληπτη και επιτυχημένη χρονιά.

Είμαι ο Ζήσης και χαίρομαι πολύ που βρίσκεστε εδώ. Είμαι σίγουρος ότι πολλά από αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω, θα τα βρείτε εξαιρετικά ενδιαφέροντα, ειδικά αν είστε σε φάση «αποστολής» για την επίτευξη των δικών σας στόχων. Κάθε χρόνο τα τέλη Δεκεμβρίου και η αρχή κάθε νέου έτους, σηματοδοτούν μια εποχή αυτοκριτικής.

Συνήθως τα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου, δίνουν τα αποτελέσματα μιας ολόκληρης χρονιάς. Επάνω σε αυτά χτίζουμε τα «θέλω» μας για την επόμενη χρονιά, καταστρώνουμε τους στόχους μας και φυσικά ξεκινούμε το νέο μας ταξίδι!

Τι είναι πιο σημαντικό από τον ίδιο τον στόχο;

Υπάρχει μια λεπτομέρεια που μέσα από την παραπάνω κουβέντα συνειδητοποίησα. Κάτι που είναι πολύ πιο σημαντικό από τον ίδιο τον στόχο ή την απόφαση που παίρνουμε για να τον επιτύχουμε. Κάτι που δεν φαίνεται – ούτε έχω ακούσει να έχει ειπωθεί συχνά. Έχει να κάνει με την προετοιμασία για τον στόχο.

Έχει να κάνει με όλα εκείνα που συμβαίνουν παράλληλα στην ζωή μας, ενώ εμείς εργαζόμαστε για να πετύχουμε αυτό που έχουμε στο μυαλό μας. Κατά την ταπεινή μου άποψη υπάρχουν τρία πολύ σπουδαία σημεία που πρέπει να ευθυγραμμιστούν προκειμένου να έχουμε τα αποτελέσματα που ζητάμε:

1. Το Σώμα μας
2. Το Μυαλό μας
3. Η Ψυχή μας

Κυρίως αυτό συμβαίνει όταν το μυαλό μας δει με κάθε λεπτομέρεια αυτό που θέλουμε να κάνουμε και το καταγράψει. Καταγράφοντας κάτι που θέλουμε να πετύχουμε με προσοχή, συμβαίνει το εξής καταπληκτικό:

Το ασυνείδητο κομμάτι του εγκεφάλου μας, που δεν γνωρίζει την διαφορά του πραγματικού με το μη – πραγματικό, «κλειδώνει» τον στόχο και οτιδήποτε κάνει έχει αυτή την κατεύθυνση. Δίνει εντολές στο συνειδητό κομμάτι του εγκεφάλου για το πως μπορεί να βαδίζει προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι λοιπόν σαν να βάζεις ένα χάρτη στο GPS του αυτοκινήτου και παρά το γεγονός ότι κάθε φορά – σαν οδηγός – βλέπεις τα επόμενα 200 – 300 μέτρα, το GPS θα σε οδηγήσει στον προορισμό σου.

Τι σημαίνει προετοιμάζομαι για την επίτευξη ενός στόχου;

1. Το περιβάλλον

Βλέπω τι περιβάλλον πρέπει να δημιουργήσω, για να μπορέσω να έχω αυτή την αλλαγή. Το περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο. Μας ενθαρρύνει ή το αντίθετο. Εκείνο που δεν κατανοούμε, είναι ότι το δημιουργούμε εμείς. Εμείς επιτρέπουμε στην γνώμη των ανθρώπων που καθημερινά συναναστρεφόμαστε να μας επηρεάζει. Εμείς επιλέγουμε αν θα δούμε TV ή θα πάμε για καφέ με φίλους.

Αν θα έχουμε την επιρροή ενός ωραίου βιβλίου ή εκπαίδευσης ή podcast ή την επιρροή των ειδήσεων στην TV που μιλούν κυρίως για εγκλήματα, κλοπές, πολέμους, καταστροφές. Το περιβάλλον μας είναι οτιδήποτε έχει την δύναμη να φτάνει στα αυτιά μας, ή στα μάτια μας, οτιδήποτε ερχόμαστε σε επαφή!

2. Οι τομείς που επηρεάζει η αλλαγή

Η επίτευξη ενός στόχου επιφέρει αλλαγές στην ζωή μας. Βλέπω η αλλαγή ποιους τομείς της ζωή μου επηρεάζει και συζητώ ειλικρινά με τον εαυτό μου για το αν θα μπορούσα να παραμείνω σε βάθος χρόνου με τις νέες συνθήκες που θέλω να δημιουργήσω. Πριν ξεκινήσω θα πρέπει να αναρωτηθώ τα εξής:

Τι θα με βοηθήσει να μπορώ να αντεπεξέλθω στο καθημερινό μου πρόγραμμα και ποιο είναι το περιβάλλον που πρέπει να διαμορφώσω για να με ενθαρρύνει στην πορεία να συνεχίσω προς την ίδια κατεύθυνση;

Πχ διάβασμα βιβλίων, διατροφή, γυμναστική, να περνώ χρόνο με την οικογένεια μου, ή να μένω μόνος μου κάποιες ώρες κα. Αν πιεστώ σε κάτι που για εμένα έχει σημασία, τότε θα εγκαταλείψω κουρασμένος σχετικά σύντομα κάθε προσπάθεια ολοκλήρωσης του στόχου μου.

3. Επαναφόρτιση

Από την στιγμή που ξεκινάμε προς αυτή την κατεύθυνση (του στόχου μας) χρειαζόμαστε σημεία «επαναφόρτισης» που θα λειτουργήσουν σαν τις άγκυρες των πλοίων. Τι είναι αυτό που μπορεί να μας «δέσει» μαζί του; Τι είναι αυτό που μπορεί να μας τον θυμίζει συχνά έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε μια ευγενική υπενθύμιση; Τι είναι αυτό που μπορεί να με βοηθήσει να μείνω συγκεντρωμένος σε αυτό;

Θα πρέπει η συγκέντρωση μου να είναι εκείνη που έχει η γάτα, όταν κυνηγά το ποντίκι. Για εμένα ήταν να έχω γραπτό το στόχο μου σε κάποια σημεία όπως: Η ντουλάπα με τα ρούχα μου, το αυτοκίνητό μου, τον καθρέπτη του μπάνιου, το ψυγείο. Με αυτό τον τρόπο αξιοποιούσα την δύναμη του υποσυνείδητου, ανατροφοδοτώντας το συνειδητό κομμάτι του εγκεφάλου μου.

Η επαναφόρτιση είναι πολύ σπουδαίο κομμάτι. Ακόμα και το καλύτερο κινητό να έχετε, θα χρειαστεί επαναφόρτιση για να σας δώσει το 100% των δυνατοτήτων του κάθε μέρα. Πόσο περισσότερο ο εγκέφαλός μας;

4. Ξεκούραση

Καθώς η επίτευξη ενός στόχου δεν αποτελεί sprint αλλά μαραθώνιο, η ξεκούραση σας παίζει τεράστιο ρόλο. Θα πρέπει να ανακαλύψετε ποια μπορεί να είναι η πηγή έμπνευσής σας. Τι είναι αυτό που θα σας ξεκουράζει σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα σας δίνει πίσω την καθαρότητα σκέψης που χρειάζεστε αλλά και την σωματική δύναμη να συνεχίσετε. Πολλοί άνθρωποι που δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους, υποτιμούν την ξεκούραση, με αποτέλεσμα να «καίγονται».

Στεγνώνουν σε όλα τα επίπεδα. Συναισθηματικά, σωματικά και ψυχικά και εγκαταλείπουν κάποια στιγμή. Ο τρόπος που ξεκουράζεστε θα σας εκτοξεύει την επιθυμία να ολοκληρώσετε τον στόχο σας. Για εμένα τέτοιες στιγμές στο παρελθόν ήταν εκδρομές με φίλους, ή κάποια έξοδος ή απλά να μείνω σπίτι μου χωρίς να ακούω τίποτα άλλο από απαλή μουσική.

Επίσης με βοηθούσε πολύ το να μην κάνω τίποτα (να μην ασχολούμαι με κάτι σχετικό με τον στόχο μου)  μια μέρα την εβδομάδα. Μια μέρα την εβδομάδα πλήρους αποφόρτισης, μου επέτρεπε να έχω 6 ημέρες πολύ εστιασμένες και παραγωγικές.

5. Αντίμετρα

Γνωρίζοντας τον εαυτό μου, κατανοώ ότι θα υπάρξουν και στιγμές που θα αρχίσω να παρεκκλίνω από τον στόχο μου. Θα πρέπει να βρω τις «επικίνδυνες ζώνες» μου και να βρω τον τρόπο να επανέρχομαι .

6. Ημερολόγιο

Το τελευταίο κομμάτι που προσωπικά με είχε βοηθήσει πολύ ήταν να κρατώ ένα ημερολόγιο κινήσεων. Ένα ημερολόγιο με το τι κάνω. Γράφοντας καθημερινά για 30΄ έβλεπα αν οι κινήσεις αλλά και οι σκέψεις μου συμβαδίζουν με τους στόχους μου και το όραμα μου. Είναι ένας τρόπος που ίσως σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε ακόμα περισσότερο σε αυτό που θέλετε να πετύχετε.

Τέλος θα πρέπει να πάρετε την ΑΠΟΦΑΣΗ!

Για εμένα η απόφαση είναι το τελευταίο κομμάτι της διαδικασίας και όχι το πρώτο. Και αυτό γιατί σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών και όχι των σκέψεων. Επίσης αν ξεκινήσετε επειδή πήρατε την απόφαση χωρίς την παραπάνω προετοιμασία – θα μοιάζει περισσότερο με χόμπι – παρά με αθλητή που ξεκινά από την μια μέρα στην άλλη να προπονείται για την ολυμπιάδα. Φροντίστε η  απόφαση σας να είναι τόσο ισχυρή, που να μην σας ενοχλεί όταν χρειάζεται να πείτε ΟΧΙ σε ότι χρειάζεται για να παραμείνετε πιστοί στην αποστολή σας, και να είσαι ευτυχισμένοι μέσα σε αυτή.

Για να μπορείτε να μείνετε στην διαδικασία καιρό, θα πρέπει να αισθάνεστε ευτυχισμένοι με αυτό που κάνετε. Θα πρέπει να σας γεμίζει και να σας δίνει την δύναμη να πετάγεστε το πρωί από το κρεβάτι σας. Θα πρέπει να ζείτε μέσα στο όνειρό σας, γιατί το όνειρό το ζεις πολύ πριν το κατακτήσεις!!!!

Αν έχεις οποιαδήποτε απορία γράψε μου στα σχόλια και θα είναι μεγάλη μου χαρά να σου απαντήσω.

Με άπειρο σεβασμό στα όνειρά σου,

για μια ευτυχισμένη και πετυχημένη χρονιά,

Ζήσης

Αν βρίσκεστε τυχαία εδώ μπορείτε να με βρείτε να μιλήσουμε:

Facebook: Zissis Ahladas
Instagram: Z.Ahladas
Twitter: @zissisahladas

Μπορείτε επίσης να βρείτε πολλά βίντεο στο κανάλι μου στο YouTube: zissis ahladas

Και να ακούσετε τα podcasts μου:

Soundcloud: Zissisahladas
Itunes Podcast: Zissis Ahladas
Spotify: Zissis Ahladas
Google Podcasts: Zissis Ahladas ή στη σελίδα Podcasts του site μου

Αν δεν έχεις εγγραφεί στο VIP Newsletter του blog μου, μπορείς να το κάνεις σήμερα πατώντας ΕΔΩ για εβδομαδιαία έμπνευση!