It’s just a game of patience

Έτσι μου βγαίνει να ξεκινήσω αυτό το άρθρο. Το αποτέλεσμα που είχαμε το Δεκέμβριο του 2020 ήταν επικό. Ήταν μια στιγμή που δεν θέλω να αφήσω να περάσει χωρίς να την σχολιάσω μέσα από το blog μου, ούτε να την θυσιάσω στον βωμό του «αργότερα» ή το «μετά» όπως έκανα παλαιότερα για εξίσου σημαντικές στιγμές της καριέρας μας. Εξάλλου αν δεν γράψω για μια στιγμή ορόσημο σαν αυτή, πότε θα το κάνω;

[Αν δεν είσαι συνεργάτης, τα PW είναι περίπου μονάδα μέτρησης του τζίρου και μπορείς να τα διαιρέσεις δια δύο για να βρεις περίπου πόσο ισούται σε ευρώ και αναφέρεται σε μηνιαίο τζίρο.]

Στις επιχειρήσεις, όπως και στην ίδια την ζωή, όλα είναι θέμα υπομονής και επιμονής. θα μου πεις αυτό το ξέρω, πες μου τίποτα καινούργιο. Συνηθίσαμε να ψάχνουμε για τα μυστικά, τις «κρυφές» συνταγές επιτυχίας, ξεχνώντας ότι η επιτυχία δεν είναι κάτι που έρχεται εύκολα. Αν με ρωτούσατε θα σας έλεγα ότι η επιτυχία είναι θέμα υπομονής, αφοσίωσης και σκληρής δουλειάς – αυτό είναι το μυστικό.

Και κάτι ακόμα…

Να συγκρίνεις τον εαυτό σου με ότι καλύτερο.  Αυτή η σκέψη ρίζωσε στο μυαλό μου μετά από ένα σεμινάριο που παρακολούθησα στο ξεκίνημα μου. Να λες, αφού το έκανε αυτός, μπορώ κι εγώ.  Συνήθως όταν βλέπουμε μια εξαιρετική επίδοση, μπαίνουμε σε άμυνα και ξεκινάμε τις σκέψεις μας με το: «Ναι πολύ ωραίο αποτέλεσμα, αλλά ……» ψάχνοντας τους λόγους που εμείς δεν μπορούμε να φέρουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Το να χαίρεσαι με τις επιτυχίες γύρω σου, και να τις βλέπεις σαν μια ευκαιρία για να δεις τι μπορείς να καταφέρεις και εσύ είναι ένας από τους καλύτερους και πιο δημιουργικούς τρόπους να διευρύνεις τους ορίζοντες σου και να ανακαλύπτεις τις κρυφές σου δυνάμεις.

Αν συγκρίνεις τον εαυτό σου με τον μέσo όρο, θα μείνεις εκεί. Αν ψάχνεις δικαιολογίες σχετικά με το γιατί εσύ δεν μπορείς να πετύχεις τα όσα ονειρεύεσαι – θα τις βρίσκεις και θα τις τεκμηριώνεις. Αν ψάχνεις το αντίθετο, πάλι το ίδιο θα συμβεί. Αυτό που ψάχνεις, αυτό βρίσκεις και έχεις το ταλέντο να μπορείς να το τεκμηριώνεις. Όχι μόνο εσύ, αλλά και εγώ κι όλοι μας.

Πρόκειται για την ιστορία που λέμε στον ίδιο μας τον εαυτό, σχετικά με το τι είμαστε ικανοί να κάνουμε και τι όχι. Πολλές φορές αναφερόμαστε σε αυτή συμπερασματικά ξεχνώντας ότι στηρίζεται σε υποθέσεις. Θα μου πεις τόσο απλό είναι; Ίσως και να είναι. Το να αλλάξουμε την ιστορία που λέμε στον εαυτό μας, για τον εαυτό μας, μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα. Το δεύτερο είναι να στηρίξουμε τα λεγόμενα μας με πράξεις. Οτιδήποτε έκανα όλα αυτά τα χρόνια, που ήταν έξω από τον μέσο όρο, ήταν αυτό που μου εξασφάλιζε στο μέλλον – αναδρομικά – την εξαργύρωση του ονείρου. Μόνο που την στιγμή που εργαζόμουν για αυτό, δεν ήταν τόσο ρομαντικά τα πράγματα. Οι αναποδιές και οι δυσκολίες ήταν ο καλύτερος σύντροφος μου. Τον χρησιμοποίησα όμως για να μάθω, όχι σαν αφορμή για να πάψω να υπάρχω και να αναπτύσσομαι επαγγελματικά.

Η Ομάδα

Το επόμενο κομμάτι μιας τέτοιας επιτυχίας – το σπουδαιότερο – έχει να κάνει με την ομάδα. Ποια είναι η ομάδα που συνεργάζεσαι. Ποιοι είναι οι συνεργάτες που έχεις επιλέξει να επενδύσεις τον χρόνο σου; Πως τους υποστηρίζεις να μεγαλώνουν, να πετυχαίνουν, να κατακτούν αυτό που ονειρεύονται, να γίνονται σπουδαίοι;

Η εμπειρία μου σε αυτό το θέμα λέει πως οι περισσότεροι άνθρωποι, ενώ σου λένε «Δείξε μου τι πρέπει να κάνω για να πετύχω και θα το κάνω» ή «θέλω να είσαι σκληρός μαζί μου, αρκεί να πετύχω» σπάνια το εννοούν. Αν πήρα ένα τεράστιο μάθημα όλα αυτά τα χρόνια, είναι πως οι άνθρωποι ποτέ δεν είναι έτοιμοι να ακούσουν την αλήθεια σου – αφού έχουν την δική τους. Για να τους βοηθήσεις, μπορείς μόνο να είσαι κοντά τους, μέχρι μόνοι τους να κατανοήσουν τι πρέπει να αλλάξουν. Κι αυτό θέλει χρόνο. Κάποιες φορές πολύ χρόνο…

Ένας άλλος τρόπος για να υποστηρίξεις την ομάδα, να την αφυπνίσεις, να την «ταρακουνήσεις» είναι να δείχνεις με το παράδειγμα σου αυτό που θα ήθελες κι εκείνοι να υιοθετήσουν. Leading by example – Στην θεωρία ακούγεται ωραία. Στην πράξη, μπορείς να δείξεις μόνο αυτό που πραγματικά κάνεις. Δεν μπορείς να υποστηρίξεις σε βάθος χρόνου, κάτι που δεν είναι δικό σου. Κάτι που δεν είναι «εσύ». Ένα άλλο κομμάτι του Leading by example έχει να κάνει με το επίπεδο την ομάδας που απευθύνεσαι. Όποτε απευθύνθηκα στην Ηγετική Ομάδα (Leaders & Top Leaders) χρειάστηκε πολύ περισσότερο χρόνο (από όσο είχα φανταστεί στην αρχή) για να λειτουργήσει η συγκεκριμένη τακτική, για λόγους που δεν θα αναλύσω σε αυτό το άρθρο.

Κι εγώ είμαι ένας τέτοιος άνθρωπος. Αργός. Ήθελα πολύ χρόνο να καταλάβω. Να αντιληφθώ τι πραγματικά χρειαζόταν να κάνω για να προχωρήσω και να φτάσω σε ένα τέτοιο επίπεδο. Ακόμα έτσι είμαι. Κι ενώ φαίνεται ότι κάνω πολλά πράγματα ταυτόχρονα, στην ουσία, μελετώ και σκέφτομαι πολύ την επόμενη μου κίνηση. Ίσως γιατί, από την στιγμή που αποφασίσω κάτι, δεσμεύομαι σε αυτό – με αυτό για όσο διάστημα χρειαστεί να αποδώσει ή να αποφασίσω ότι πρέπει να αλλάξω στρατηγική γιατί κάτι δεν δουλεύει πια.

Η ανάπτυξη των φίλτρων 

Ένας άνθρωπος που κάνει πολλά, είναι ένας άνθρωπος που αναπτύσσει πολλά και διαφορετικά φίλτρα. Στην πορεία, αυτά λειτουργούν αποκαλυπτικά δημιουργώντας αυτό που λένε οι Αμερικανοί Aha – moment. Δηλαδή, στιγμές έκλαμψης, βαθύτερης κατανόησης. Όταν έρθει εκείνη η στιγμή δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να σε σταματήσει. Όσα περισσότερα κάνεις, τόση μεγαλύτερη αξία δημιουργείς σε ότι κάνεις, δίνοντας κάθε φορά τον καλύτερο σου εαυτό.

Οι δικές μου τέτοιες στιγμές ήταν κυρίως μέσα από δύο πράγματα. Από όμορφες κουβέντες με τους μεντορές μου, ή μέσα από την εκπαίδευση. Όσο περισσότερη δουλειά έκανα, τόσο καλύτερα αντιλαμβανόμουν την εκπαίδευση. Δεν υπήρξε κάποιο σεμινάριο ή webinar που να υποτίμησα και να είπα «αυτό δεν είναι για εμένα». Κέρδιζα από κάθε άνθρωπο που συναντούσα.

Να κάνεις χώρο

Το να ξέρεις πότε να κάνεις στην άκρη είναι επίσης κάτι που μας βοήθησε πολύ. Καθώς η Ηγετική ομάδα αναπτύσσεται, οι Leaders, χρειάζονται χώρο, για να αποκτήσουν τις δικές τους εμπειρίες. Κι αυτό μπορεί να γίνει σταδιακά, σε προστατευόμενο περιβάλλον, όπως έγινε και με εμένα. Όταν αποφάσισα να κινηθώ μόνος μου, παραλίγο να βιώσω την απόλυτη καταστροφή, γιατί όπως φάνηκε δεν ήμουν έτοιμος. Γύρισα πίσω στον μέντορα μου και του ζήτησα να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε μαζί. Χρόνια μετά, σιγά – σιγά, επιχείρησα επιτυχώς την μετάβαση. Όμως δεν ήταν εύκολο.

Social Media

Κλείνοντας άφησα δύο ακόμα θέματα, που με βοήθησαν πολύ. Το πρώτο είναι τα Social Media. Είδα την μετάβαση από νωρίς και τόλμησα. Ο κύριος λόγος που ξεκίνησα την ενασχόληση μου με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τότε, ήταν για να αποκτήσουμε φωνή (παρουσία). Ήθελα να μην υπάρχουν μόνο αρνητικά σχόλια στο internet για την δουλειά μας. Ήθελα να υπάρχει και η φωνή, ενός ανθρώπου που ήταν μέσα στα πράγματα. Οι περισσότεροι από τους υποψήφιους πελάτες ή συνεργάτες που συναντούσα μέχρι την στιγμή που ξεκίνησα την ασχολία μου με το Ίντερνετ είχαν σχηματίσει αρνητική άποψη για τον επαγγελματικό μας χώρο.  Όταν αποφάσισα να κάνω το βήμα … έτρεμα. Η έκθεση ήταν μικρότερη για όλους μας. Σκεφτόμουν πως θα απαντήσω σε αρνητικά σχόλια και κριτικές; Όμως τόλμησα.

Θυμάμαι το 2012 – 2013 να εξηγώ στους συνεργάτες μας, τι είναι το YouTube και πως μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Εκεί συνειδητοποίησα πως δεν αρκεί να δημιουργείς κάτι πρωτοπόρο, όπως ήταν τότε  τα video στο YouTube, αλλά θα πρέπει να εκπαιδεύσεις και τον κόσμο πως να τα χρησιμοποιεί. Αργότερα άρχισα να κινούμαι στο Facebook. Αργότερα έκανα το πρώτο μου blog, μετά ξεκίνησα να δίνω προσοχή στο Instagram, ξεκίνησα τα podcast και στην συνέχεια έκανα το δεύτερο μου blog (v2) …. Σήμερα γυρνώντας πίσω, χαίρομαι πολύ που είχα το θάρρος να το κάνω.

Η Οικογένεια

Για το κλείσιμο άφησα το θέμα της οικογένειας. Αν δεν είμασταν τόσο «δεμένοι» επάνω στο ίδιο όραμα με την Παρασκευή, να έχουμε κοινούς στόχους, κοινές αγωνίες και αμοιβαία υποστήριξη, δεν ξέρω αν ποτέ θα μπορούσαμε να έχουμε επιτύχει ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Αυτό πραγματικά το θεωρώ ευλογία. Παλαιότερα, συνήθιζα να λέω, πως ο Θεός με λυπήθηκε και μου έστειλε έναν άγγελο για να με προσέχει. Όλα παίζουν τον ρόλο τους. Χωρίς την συμπαράσταση της, δεν νομίζω να μπορούσαμε να έχουμε φτάσει εδώ.

Θα μπορούσα να αναφερθώ σε πολλά ακόμα θέματα που έπαιξαν ρόλο όλα αυτά τα χρόνια. Όπως για παράδειγμα στο τεράστιο θέμα του Mentoring και Coaching. Έχω αναφερθεί παλαιότερα, κι ίσως το κάνω ξανά στο μέλλον. Η υποστήριξη που πήραμε – και συνεχίζουμε – από όλους τους ανθρώπους που είχαν την διάθεση να μας υποστηρίξουν σε αυτό το ταξίδι.

Σήμερα συνεχίζουμε δυναμικά, σε αυτό που αρχικά είχαμε χαράξει σαν στόχο. Την κατάκτηση της επόμενης κλίμακας καριέρας. Ταυτόχρονα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε όλους τους συνεργάτες μας, που επιθυμούν να κατακτήσουν τους δικούς τους τίτλους και τους προσφέρουμε την εμπειρία μας με όποιο τρόπο μπορούμε.

Συχνά αναφέρομαι σε διάφορα πράγματα που με έχουν βοηθήσει μέχρι σήμερα στα Social Media. Επίσης χρησιμοποιώ το Instagram σαν διεθνές κανάλι επικοινωνίας με τους συνεργάτες μας στο εξωτερικό. Αυτός είναι ο λόγος που εκεί γράφω τις περισσότερες φορές στα Αγγλικά. Μπορείς να βρεις πολύ υλικό  στο Instagram ή το Blog μου, στο κανάλι μου στο YouTube ή στην σελίδα μου στο Facebook.

Ραντεβού σε κάποιο επόμενο Live ή meeting,

Σε ευχαριστώ πολύ που ήσουν εδώ,

Τις καλύτερες ευχές μου για επιτυχία!

Ζ