Μην περιμένεις να είναι εύκολο, ένα άρθρο που μιλά για το 2020 και πως αφήνω πίσω μου μια τέτοια χρονιά. Δεν θα πω δύσκολη, θα πω όμως απαιτητική. Αν θα μπορούσα να υψώσω μια σημαία με την ποιο σημαντική έννοια για εμένα μέσα στο 2020 θα είχε να κάνει με την οικογένεια και ότι αυτή η περίοδος μπορεί να δημιουργήσει, με τα θετικά της και τα αρνητικά της. Την φυσική οικογένεια εννοώ, καθώς συνήθως με τον ίδιο όρο αναφερόμαστε και στην επαγγελματική.

Δεν θα προχωρήσω σε μεγαλύτερη ανάλυση σχετικά με το θέμα της οικογένειας αλλά είμαι σίγουρος ότι αν κάποιος έχει μικρά παιδιά σπίτι με καταλαβαίνει. Πως να εξηγήσεις σε ένα παιδί τι είναι ο ιός, και πως να το προφυλάξεις από την «άγρια» καθημερινή ειδησεογραφία. Πως να εξηγήσεις πως δεν μπορείς να πας μια βόλτα στο βουνό, γιατί δεν επιτρέπεται, ή πως να το προφυλάξεις από τον άπειρο χώρο του Ίντερνετ. Πως να δώσεις λογικές εξηγήσεις για όλα αυτά που γίνονται στην καθημερινότητα ενός «τρελού» κόσμου που επιβιώνει με καμάρι σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σε ένα παιδί;

Όλα τα υπόλοιπα είναι πιο απλά. 

Το 2020 μένει πίσω μου, αλλά οι σκέψεις και το ταρακούνημα ήταν γερό. Παρακάτω σου γράφω με τίτλους και εξηγώ μόνο όπου είναι απαραίτητο, τα συμπεράσματα μου για αυτή την ­Θεότρελη χρονιά.

 1. Το να δουλεύεις από το σπίτι, είναι ωραίο αλλά δεν είναι εύκολο
 2. Το να μην ταξιδεύεις και να αντικαθιστάς τα ταξίδια σου με ΖΟΟΜ μπορεί να είναι πιο εύκολο αλλά και εξαντλητικό.
 3. Η online δουλειά κρύβει τεράστιες ευκαιρίες, αλλά μπορεί να σε καταπιεί. Χρειάζεται όρια
 4. Η ψυχική υγεία, ήταν και παραμένει το Νο1 όταν η κατάσταση γίνεται απρόβλεπτη.
 5. Η ησυχία είναι ανεκτίμητη
 6. Η σωματική άσκηση, είναι θέμα επιβίωσης
 7. Η οικογένεια είναι ευλογία
 8. Το internet είναι ένα τεράστιο κύμα. Η μαθαίνεις να το ιππεύεις ή σε πνιγεί
 9. Η ικανότητα σου να παρατηρείς μπορεί να σου σώσει την ζωή
 10. Τα γρήγορα αντανακλαστικά (fast rebound το αποκαλώ) σώζουν ζωές
 11. Η καμπύλη της μάθησης αυξήθηκε για όλους το 2020
 12. Η Ηγεσία μεταπηδά σε μεγάλα accounts
 13. Social media είναι η νέα γλώσσα
 14. Το Cloud είναι είναι ο φύλακας σου
 15. Το κινητό σου είναι το νέο σου πορτοφόλι
 16. Οι επιχειρηματίες και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εμπνεύσουν για να θριαμβέυσουν
 17. Ο έλεγχος του βάρους σου, δεν χρειάζεται δίαιτα, χρειάζεται πρόγραμμα
 18. Η απλή τροφή δεν είναι αρκετή για να υποστηρίξει το σώμα σου
 19. Η βιομηχανία της ευεξίας, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς
 20. Η μετάλλαξη των πωλήσεων στην νέα εποχή, ονομάζεται social selling
 21. Η άνεση είναι ο χειρότερος σου σύμβουλος
 22. Το να αγοράζεις όσο πιο ακριβά μπορείς κάθε φορά, θα το βρείς μπροστά σου
 23. Έχεις περισσότερη δύναμη από όσο πιστεύεις
 24. Η κριτική και οι «αρνητικοί» ακούγονται περισσότερο, όσο πιο καλή δουλειά κάνεις
 25. Η ευγνωμοσύνη είναι το αντίδοτο στον φόβο

Θα έπρεπε να γράψω βιβλίο για να εξηγήσω πως και από που μου ήρθαν όλες αυτές οι σκέψεις. Τις διατυπώνω με αυτό τον τρόπο γιατί πρώτον, όλες συνδέονται με γεγονότα που έζησα μέσα σε αυτή την χρονιά (2020), δεύτερον γιατί – για εμένα τουλάχιστον – δεν είναι απλά συμπεράσματα, αλλά γεγονότα. Επάνω σε αυτά, θα χαράξω οτιδήποτε έχω προγραμματίσει ή θα προγραμματίσω για την νέα χρονιά. Σκέφτομαι τις παραπάνω προτάσεις σαν τις πέτρες που πατώ για να περάσω από την μια πλευρά του ποταμού στην άλλη. Θα ήταν κρίμα και άδικο να αφήσω μια τόσο σπουδαία χρονιά να πάει χαμένη. Να μην βγάλω τα συμπεράσματά μου και πολύ περισσότερο να μην τα μοιραστώ μαζί σου, αφού παρέα προχωράμε σε αυτό το ταξίδι.

Ακόμα και να μην ξέρω ή να μην μάθω ότι ήσουν εδώ και διάβασες αυτές τις γραμμές, δεν υπάρχει πρόβλημα. Τολμώ να πω δεν με ενδιαφέρει. Εκείνο που με νοιάζει είναι να πάρεις κάτι φεύγοντας. Κι αυτό είναι ενδεικτικό για το Νο1 πράγμα που είναι σημαντικό για εμένα. Να προσφέρω όσο γίνεται περισσότερο στους ανθρώπους που είναι κοντά μου.
Τώρα που σου λύθηκε η περιέργεια για τα συμπεράσματα που έβγαλα αυτή την χρονιά, πήγαινε πίσω. Διάβασε ξανά και κάνε την δική σου λίστα. Δημιούργησε το δικό σου μονοπάτι για να περάσεις απέναντι. Δες την διαδρομή που χάραξες μια τόσο δύσκολη χρονιά. Δες από που πέρασες, τι έμαθες, τι αφήνεις πίσω σου. Μέσα εκεί, στο δικό σου μονοπάτι, θα βρεις τις δικές σου πέτρες που θα σε βοηθήσουν να περάσεις απέναντι. Είναι κρίμα να αφήσεις την χρονιά που αφύπνισε ολόκληρο τον πλανήτη να φύγει ανεκμετάλλευτη. Είναι κρίμα να αφήσεις την χρονιά που ήρθε να μας κάνει να εκτιμήσουμε αυτά που έχουμε αλλά και αυτά για τα οποία αγωνιζόμαστε να φύγει έτσι – απλά.
Με όση δύναμη μου απομένει από εδώ που κάθομαι και σου γράφω ακούγοντας την αγαπημένη μου μουσική θα ήθελα να κλείσω αυτό το άρθρο με το εξής. «Να κάνεις αυτό που μπορείς, με ότι έχεις, όσο καλύτερα μπορείς» Αυτή η σκέψη έχει υπάρξει οδηγός στην ζωή μου και με έχει βοηθήσει να ξεπεράσω ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές.
Τις καλύτερες μου ευχές για μια νέα χρονιά, γεμάτη υγεία και αισιοδοξία για όλα αυτά που ονειρευόμαστε να κάνουμε.
Φιλικά,
Ζήσης

ΥΓ: Γράψε μου στο Instagram, στο Facebook ή ακόμα και εδώ στο Blog μου για να μου πεις την γνώμη σου για αυτό το άρθρο ή κάνε ένα story και κάνε με tag για να σου απαντήσω live κάνοντας repost το story σου!