Οι περισσότεροι από εμάς βρίσκονται στο χώρο των πωλήσεων χωρίς να έχουν κάποια προηγούμενη εμπειρία, χωρίς να έχουν περάσει κάποια εκπαίδευση, χωρίς να γνωρίζουν βασικά πράγματα για τον χώρο. Σε αυτό το άρθρο υπάρχουν πολύ χρήσιμες πληροφορίες για όλους εκείνους που επιχειρούν για πρώτη φορά να ασχοληθούν με κάτι τέτοιο. Διαβάζοντας, θα αισθανθείτε καλύτερα και θα καταλάβετε ότι δεν είναι όλα θέμα τύχης. Γιατί το πότε αγοράζει ένας πελάτης, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ένας από τους οποίους είμαστε κι εμείς.

Η στατιστική

Μια πρώτη ματιά στην στατιστική σχετικά με το πότε ένας πελάτης αγοράζει, μας δείχνει ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό, η ευθύνη για την επιτυχία είναι και δική μας.

Το 2% των πωλήσεων ολοκληρώνεται με την πρώτη επαφή.
Το 3% των πωλήσεων ολοκληρώνεται με την δεύτερη επαφή
Το 5% των πωλήσεων ολοκληρώνεται με την τρίτη επαφή
Το 10% των πωλήσεων ολοκληρώνεται με την τέταρτη επαφή
Το 80% των πωλήσεων ολοκληρώνεται με την πέμπτη επαφή
Συμπεράσματα

Πρώτον, πολλές φορές, όταν δεν ολοκληρώνουμε μια πώληση από την πρώτη επαφή, απογοητευόμαστε! Βλέποντας όμως την παραπάνω στατιστική, αντιλαμβανόμαστε, ότι χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση, κι ίσως διαφορετική προσέγγιση.

Δεύτερον, εντελώς διαφορετικά προσεγγίζεις κάποιον όταν έχεις στο πλάνο σου να τον ξαναδείς και εντελώς διαφορετικά όταν θέλεις να ολοκληρώσεις από την πρώτη συνάντηση. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που οι πελάτες αισθάνονται πίεση.
Τρίτον, Θα πρέπει να φροντίσετε για μια παρουσία, στον πελάτη, ακόμα κι όταν ΔΕΝ έχει διάθεση να αγοράσει. Είναι καλό να σας βλέπει. Είναι καλό με κάποιο τρόπο να σας «συναντά». Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να σας προσφέρουν μεγάλη βοήθεια σε αυτό. Περισσότερα για αυτό μπορείτε να δείτε στο βίντεο που συνοδεύει το άρθρο στο τέλος της σελίδας.

Η ανάπτυξη του τζίρου είναι μια διαδικασία σποράς και θέρους. Είναι χρονοβόρα και απαιτεί συνεχόμενη δουλειά. Να τέσσερις συμβουλές που προσωπικά εφαρμόζω και με έχουν βοηθήσει πολύ:

1. Να έχετε μια παρουσία στην αγορά.

Να βοηθάτε τους υποψήφιους ή υπάρχοντες πελάτες σας να σας θυμούνται. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να τους μιλάτε ή να επιδεικνύεται πάντα τα προϊόντα σας. Μπορείτε απλά να έρχεστε σε επαφή για μια καλημέρα ή για να δείξετε ένα ενδιαφέρον επάνω σε αυτό που ήδη έχουν αγοράσει.

 2. Να δημιουργούμε event ή απλές παρουσιάσεις

Ελάτε κοντά τους μέσα από ημέρες αφιερωμένες σε εκείνους. Δημιουργήστε ευχάριστη ατμόσφαιρα και αναπτύξτε καλύτερες σχέσεις ακόμα κι αν δεν είναι πρόθυμοι να αγοράσουν.

3. Δώστε βάση στην επαφή κι όχι στην πώληση

Σχέση – σχέση – σχέση !!! Δημιουργήστε και αναπτύξτε σχέσεις με τους πελάτες σας όποτε κι αν σας δοθεί η ευκαιρία. Στο επόμενο άρθρο θα σας εξηγήσω την σπουδαιότητα του σταθερού πελάτη που είναι και το ζητούμενο. Άσχετα με το αν θα αγοράσει όταν τον συναντήσετε, είναι βασικό να έχει την άνεση να σας εκφράσει τις βαθύτερες σκέψεις του ή ανασφάλειες.

Οι πωλήσεις είναι ένας χώρος ευκαιριών ανοικτός για όλους. Αν στα πρώτα σας βήματα δεν έχετε επιτυχία, τότε μη βιαστείτε να βγάλετε το συμπέρασμα για το αν εσείς κάνετε ή όχι για μια τέτοια δουλειά. Αναζητήστε υλικό, ψάξτε πως μπορείτε να γίνετε καλύτεροι, επιμείνετε στην επιτυχία. Το ξέρετε πολύ καλύτερα από εμένα. Η επιτυχία θέλει δουλειά και αφοσίωση. Οι πωλήσεις (με την ευρύτερη έννοια) είναι ο χώρος που μου άλλαξε την ζωή. Θέλω να εμπνεύσω και εσάς να κάνετε το ίδιο.

Καλή συνέχεια,

τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς,

Φιλικά,

Ζήσης