Μπορείς να καταλάβεις την σημασία του Personal Branding πολύ εύκολα. Αν μπήκες κάποια στιγμή στο internet για να ψάξεις ένα γιατρό, να δεις τι λένε για αυτόν, να δεις αξιολογήσεις στην σελίδα του, ή οποιονδήποτε άλλο επαγγελματία ή προϊόν. Οι πληροφορίες που θα βρεις είναι υλικό του Personal Branding και πως το έχει λειτουργήσει ο καθένας

Η ανάπτυξη του internet στις μέρες μας, δίνει πρόσβαση σε όλο τον κόσμο να ψάξει πληροφορίες για εμάς. Οτιδήποτε και να θέλεις να μάθεις, μπορείς απλά να πληκτρολογήσεις το όνομα στο Google και να σου βγουν σχετικές αναζητήσεις.

Τι θα ήθελες εσύ να μάθουν οι υποψήφιοι πελάτες σου ή συνεργάτες σου για την δουλειά σου; Πια είναι η «φήμη» με την οποία θα ήθελες να συνδέσεις το όνομά σου; Ποιες είναι οι δεξιότητες που έχεις και σε κάνουν ξεχωριστό από τον ανταγωνισμό; Αυτό ακριβώς έχει να κάνει με το προσωπικό Branding.
Όταν όλα τα παραπάνω δεν είναι αρκετά να τα γνωρίζεις – μόνο –  εσύ για εσένα, αλλά θα πρέπει να τα μάθει ο κόσμος που ενδιαφέρεται να κάνει δουλειά μαζί σου, τότε μιλάμε για προσωπικό Branding.
Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν το Branding με τις πωλήσεις. Το τι θα κάνεις για χτίσεις την «φήμη» σου, είναι διαφορετικό από το τι μπορείς να κάνεις για την ανάπτυξη των πωλήσεων σου. Ακόμα κι αν κάποια στοιχεία είναι κοινά στην διαδικασία, οι πωλήσεις έχουν άμεσο αποτέλεσμα, ενώ το χτίσιμο του προσωπικού σας Brand απαιτεί χρόνο και κόπο. Όταν όμως το φτάσεις σε ικανοποιητικά επίπεδα, τότε οι πωλήσεις έρχονται σχεδόν αυτόματα.

Αυτό θα σου εξηγήσω σε αυτό το άρθρο. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δύο και ποια είναι τα τέσσερα πρώτα βήματα για να ξεκινήσεις να χτίζεις το προσωπικό σου Brand.

Λάβε υπόψιν σου, ότι κάθε μας δημοσίευση στο internet είναι ένα παζλ που συμπληρώνει τις πληροφορίες που θέτουμε υπόψιν των ανθρώπων που μας αναζητούν. Κατά αυτή την έννοια θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλοι μας είμαστε εκδότες του εαυτού μας, αφού εμείς δημιουργούμε τα post αλλά και πατάμε το κουμπί «δημοσίευση» (publish) που θα βγάλει το υλικό μας στον αέρα.
Ο πρώην CEO των Starbucks  λέει ότι: Όταν κάποιος χτίσει σωστά το Brand του τότε εκείνο δουλεύει για αυτόν. Ακτινοβολεί την ιστορία του, το όραμά του, και τον σκοπό του. Κρατά το κοινό του αφοσιωμένο άσχετα με το που η ζωή θα τον πάει.
Ο Jeff Bezos, το είπε ακόμα καλύτερα: “Your brand is what other people say about you when you’re not in the room.”  (Το Brand είναι αυτό που λένε οι άλλοι άνθρωποι, όταν δεν είσαι στο «δωμάτιο»)
Παλαιότερα, η δημιουργία του Brand ήταν κάτι που αφορούσε μόνο ή κυρίως μόνο μεγάλες εταιρίες. Το άνοιγμα του internet σε όλους και ειδικά τα Social media έκαναν εφικτό, ο κάθε ένας από εμάς να μπορεί να το κάνει για τον εαυτό του.
Αν λοιπόν θέλεις να ξεκινήσεις να χτίζεις το δικό σου Brand, μπορείς να το κάνεις λαμβάνοντας υπόψιν σου τα εξής τέσσερα βήματα. Έτσι λειτούργησα κι εγώ:

1. Ανακάλυψε πολύ καλά που θέλεις να απευθυνθείς

Η άποψη ότι μπορώ να απευθυνθώ σε όλους δεν θα σε βοηθήσει. Όσο πιο συγκεκριμένος γίνεις, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να το κάνεις πετυχημένα. Για παράδειγμα:
Μαμά που ψάχνει δουλειά από το σπίτι
Άτομα που τους αρέσει η γυμναστική
Άτομα που ενδιαφέρονται για την υγεία και την ομορφιά
Άτομα που τους αρέσουν τα αυτοκίνητα

Ψάξε όσο καλύτερα μπορείς: Ηλικίες / Φύλο / Μέρος / Εισόδημα / Μορφωτικό Επίπεδο

Στην συνέχεια δημιούργησε υλικό που μπορεί να αγγίξει το κοινό με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Όσο πιο εύστοχα λειτουργήσεις αυτή την διαδικασία τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχεις το εγχείρημά σου να πάει καλά.

2. Δημιούργησε ένα statement – μια δήλωση που μπορεί πολύ γρήγορα να δώσει στο κοινό σου την καρδιά της φιλοσοφίας σου.

Αυτό (το Νο2) έχει να κάνει με το ΓΙΑΤΙ. Γιατί κάνετε ότι κάνετε; Τι προσφέρετε; Τι είναι αυτό που σας ενθουσιάζει και σας οδηγεί σε αυτή την «αποστολή» (mission); Πριν χτίσετε ένα Brand που το κοινό θα εμπιστευτεί – θα πρέπει να είστε σίγουροι για την αξία που προσφέρετε στο κοινό σας. Όταν οι υπόλοιποι σας ρωτούν τι κάνετε, μπορείτε απλά να τους πείτε αυτή την δήλωση.

Για παράδειγμα μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο η Nike σαν Brand statement έχει την εξής πρόταση : “Brings Inspiration & Innovation to every athlete in the world” (Εμπνέει και καινοτομεί για κάθε αθλητή στον κόσμο) και συνεχίζει: “If You Have a body – you are an athlete” – δηλαδή αν έχεις σώμα, είσαι αθλητής. Με αυτή την δήλωση, συμπεριλαμβάνει όποιον έχει σώμα, μέσα στην δήλωσή της. Άρα έχει υποψήφιους πελάτες οποιονδήποτε έχει σώμα και θέλει να ασχοληθεί με οποιοδήποτε άθλημα. (!)

3. Δες πως λειτουργούν οι μεγάλες εταιρίες

Μπορεί να είσαι στην αρχή, αλλά το να παρατηρείς μεγάλες εταιρίες θα σου δώσει πολλές ιδέες για πράγματα που μπορείς να κάνεις και εσύ, τώρα ή μελλοντικά. Ίσως χρειαστείς κάποια βοήθεια από κάποιον φίλο ή επαγγελματία, αλλά τουλάχιστον θα είσαι σε θέση να ξεκινήσεις από κάτι.

Ένα ευανάγνωστο logo που εύκολα μπορεί το κοινό σας να θυμάται, ή να αναγνωρίζει είναι μια πολύ καλή αρχή. Δεν είναι όμως το πιο σημαντικό σημείο εκκίνησης. Ίσως στην πορεία χρειαστεί να το αναπροσαρμόσετε βάση της εμπειρίας που αποκτάτε.

Αν υπάρχουν κι άλλοι επαγγελματίες στον ίδιο χώρο, τότε το να βρείτε έναν τρόπο να διαφοροποιηθείτε θα ήταν επίσης πολύ θετικό. Να ξεχωρίσετε από την μάζα.

4. Ψάξε καλά τι είναι αυτό που προσφέρεις

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις καλά τι είναι αυτό που προσφέρεις. Να γνωρίζεις όλα σου τα πλεονεκτήματα, σε σχέση με τον ανταγωνισμό και να μπορείς να διαφοροποιηθείς. Αυτό θα σου δώσει την δύναμη να μπορείς να είσαι στοχευμένος στην επικοινωνία και να κερδίζεις πόντους σε σχέση με τους ανταγωνιστές σου.

Για εμένα το κομμάτι του Personal Branding είναι μια διαδικασία συνεχούς αυτοβελτίωσης. Παρακολουθώ τις αλλαγές που συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο και προσπαθώ να προετοιμάζομαι για κάθε τι νέο που ακούω πως ξεκινά. Εκείνο που παραμένει σταθερό, είναι η αξία που σταθερά μεταφέρω μέσα από τις δημοσιεύσεις μου, σε ανθρώπους που είναι στην ίδια φάση που ήμουν κι εγώ κάποια χρόνια πριν – στο ξεκίνημά μου.

Ένα από τα στοιχεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο είναι το εικαστικό κομμάτι, μαζί με τον γραπτό λόγο. Μπορείς να ξεκινήσεις από αυτό που πιστεύεις ότι σου ταιριάζει με στόχο να γίνεις πολύ καλός και στην συνέχεια να το ανοίξεις περισσότερο και σε άλλα κανάλια επικοινωνίας.

Προσωπικά ξεκίνησα από το Facebook. Εκεί ένιωθα άνετα. Εκεί έκανα τους περισσότερους φίλους, δημιούργησα τις περισσότερες σχέσεις και εκεί παραμένω ακόμα δυναμικά και καθημερινά ενεργός. Στην συνέχεια, ξεκίνησα στο Instagram. θέλοντας να καταλάβω πως λειτουργεί, για αρκετό καιρό παρακολουθούσα λογαριασμούς που με ενδιέφεραν και ενημερωνόμουν. Σήμερα αυτό είναι το διεθνές μου κανάλι επικοινωνίας και στο 99% των post οτιδήποτε γράφω είναι στα αγγλικά. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για to LinkedIn.

Τέλος μια από τις μεγαλύτερες μου αγάπες είναι το YouTube. Εκεί ξεκίνησα το 2013 κάνοντας τα πρώτα μου βήματα. Τα τελευταία χρόνια έχω δώσει μεγάλη έμφαση και εκεί, παράγοντας σχεδόν εβδομαδιαία, νέο υλικό.

Για το κλείσιμο, άφησα την νεότερη μου αγάπη: Τα Podcast. Με έχουν κερδίσει σταθερά και νομίζω πως θα είναι το επόμενο μεγάλο κομμάτι. Ίσως γιατί όλοι μας θέλουμε να μπορούμε να κάνουμε κι άλλα πράγματα, όταν ακούμε κάτι ενδιαφέρον.

Σου εύχομαι καλή επιτυχία και παραμένω στην διάθεσή σου για οποιαδήποτε απορία. Απόλαυσε το ταξίδι προς την ανακάλυψη και το χτίσιμο του προσωπικού σου Brand και δείξε την αφοσίωση που χρειάζεται για να το αναπτύξεις. Θα σου επιστραφεί πίσω πολλαπλάσια με πολλούς τρόπους και το παραμικρό δευτερόλεπτο που θα διαθέσεις σε αυτό.

Φιλικά,

Ζήσης