Αν θες να γίνεις influencer και να χρησιμοποιήσεις τα Social Media για να κάνεις δουλειά τότε αυτό το άρθρο είναι για εσένα. Το παράδειγμα του Tik Tok και αυτό που έχει γίνει στην Αμερική λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του Προέδρου των ΗΠΑ ότι θα κλείσει το δημοφιλές Tik Tok για λόγους που αφορούν εθνική ασφάλεια δείχνει πόσο εύκολα, από την μια στιγμή στην άλλη τα πράγματα αλλάζουν.

Δυο κουβέντες για το  Tik Tok

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει 800 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες κάθε μήνα. Μεγαλώνει με τεράστια δύναμη και όλο και περισσότεροι χρηστές επιλέγουν να δημιουργούν περιεχόμενο εκεί. Το γεγονός ότι ξεκίνησε σαν μια πλατφόρμα δημοφιλείς κυρίως σε παιδιά 12 – 16 ετών έκανε πολλούς ενήλικες να το περιφρονούν. Η τεράστια άνοδός του όμως δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο. Πολλοί Content Creators το χρησιμοποιούν για την δημιουργία υλικού – κυρίως βίντεο – καθώς τα εφέ που προσφέρει, συνήθως τα συναντάς σε προγράμματα μοντάζ που πρέπει να αφιερώσεις αρκετό χρόνο για να τα μάθεις. Το TikTok έκανε εύκολη την δημιουργία funny βίντεο και όχι μόνο.

Η απόφαση για Shut down
Η απόφαση Trump ήταν σοκαριστική. Οι περισσότεροι από εμάς ανακαλύπτουμε την δύναμη των Social Media καθημερινά και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους με τους οποίους θα ενισχύσουμε την δουλειά μας μέσα από αυτά. Τις περισσότερες φορές επιλέγουμε μια από όλες τις πλατφόρμες και ξεκινάμε να χτίζουμε εκεί δημιουργώντας υλικό που θα υποστηρίξει αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Όμως τι θα γίνει αν μετά από ένα, δυο, τρία ή και περισσότερα χρόνια η πλατφόρμα που έχουμε επενδύσει κλείσει ή αλλάξει ή χάσει την δυναμική της;
Το μεγάλο ερώτημα!

Η δουλειά που έχουμε κάνει, όλα τα προηγούμενα χρόνια, σε ποιον ανήκει; Στην πλατφόρμα (που είμαστε) ή σε εμάς; Το δίκτυο επαφών που έχουμε δημιουργήσει όλον αυτό το καιρό, που ανήκει; Στην πλατφόρμα ή σε εμάς; Φυσικά στην πλατφόρμα. Όταν η πλατφόρμα πάψει να λειτουργεί, χάνονται όλα ή τουλάχιστον δεν έχουν καμία αξία. Θα σου δώσω ένα διαφορετικό παράδειγμα για να καταλάβεις τι εννοώ. Αν για παράδειγμα έχεις ένα Blogspot blog (Δωρεάν έκδοση blog από την google προς όλους τους χρήστες του Gmail)  – τότε το περιεχόμενο σου ανήκει στην Google. Το πρώτο μου Blog ήταν εκεί. Ακόμα υπάρχει. Αλλά δεν το χρησιμοποιώ πλέον. Όταν άρχισα να αντιλαμβάνομαι τι συμβαίνει, τότε άρχισα να ψάχνω και για την λύση. Οι περισσότεροι marketeers που έχω παρακολουθήσει συμβουλεύουν να κάνεις κάτι δικό σου.

Πως γίνεται να κάνεις κάτι δικό σου;
Να σου εξηγήσω με απλά βήματα:
1.  Σε πρώτη φάση αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να κατοχύρωσες ένα δικό σου URL . Για παράδειγμα εγώ κατοχύρωσα το zissisahladas.com ενώ η Παρασκευή (η σύζηγός μου) δημιουργεί υλικό κάτω από την ονομασία womanwave.com γιατί αυτό την εκφράζει καλύτερα. Άρα το δικό σου URL μπορεί να είναι με το όνομά σου ή με κάποιο όνομα που σε εμπνέει. Η επιλογή είναι καλό να γίνει με στόχο το τι θέλεις να κάνεις.
2. Στην συνέχεια, μπορείς να δημιουργήσεις υλικό επάνω σε κάτι που ξέρεις πολύ καλά να κάνεις και στρέφεις την προσοχή του κόσμου που ενδιαφέρεται (ίσως) για αυτό που ξέρεις να κάνεις στον ιστότοπο που έχεις δημιουργήσει.
3. Δημιουργείς μια λίστα Newsletter. Δηλαδή μια λίστα στην οποία μπορεί να εγγραφεί οποιοσδήποτε θέλει να μαθαίνει πληροφορίες σχετικά με αυτό που γνωρίζεις πολύ καλά. Για παράδειγμα εγώ έχω δημιουργήσει το VIP Newsletter στο οποίο μιλώ κυρίως για 3 πράγματα: Πωλήσεις, Social Media και φυσικά την LR Health & Beauty που τόσο αγαπώ! – πρόσεξε το GDPR και ενημερώσου σχετικά, πριν κάνεις την κίνηση.
4. Στέλνεις ένα Newsletter στην λίστα σου με οτιδήποτε μπορεί να είναι ένα update σε αυτό που γνωρίζεις ή με νέα, ή με πράγματα που έχεις δημοσιεύσει και πιθανά να μην έχουν προλάβει να δουν οι άνθρωποι που έχουν εγγραφεί σε αυτή (την λίστα σου). Για παράδειγμα εγώ στέλνω κάθε Παρασκευή ένα Newsletter μιλώντας για ένα θέμα από τα τρία που σου ανέφερα παραπάνω, ενώ παράλληλα ενημερώνω τους VIP φίλους μου για πράγματα που δημοσιεύω ή Live που έχω κάνει ή σκοπεύω να κάνω.
Τώρα έχεις κάτι δικό σου!
Οι άνθρωποι που είναι εγγεγραμμένοι στην λίστα του Newsletter σου, είναι πραγματικά δικές σου επαφές. Ακόμα και να κλείσει οποιαδήποτε πλατφόρμα οι άνθρωποι αυτοί δεν θα σε χάσουν. Θα μπορείτε να έχετε επαφή. Ωστόσο μπορείς να χρησιμοποιείς τις εκάστοτε πλατφόρμες για να μπορείς να διαφημίζεις το site σου, ή την λίστα σου, ή την δουλειά σου και όλα τα προηγούμενα.
Μια ενδεικτική κοστολόγηση:
Όταν δεις το πόσα λίγα χρήματα μπορεί να σου στοιχίσει κάτι τέτοιο, θα καταλάβεις ότι τα χρήματα δεν είναι το πρόβλημα. Ο χρόνος και η δέσμευση που απαιτείται είναι! Η συστηματική δουλειά που πρέπει να κάνεις για να αναπτύξεις την δική σου λίστα, αλλά και να βρίσκεις ενδιαφέρονται θέματα για να επικοινωνείς με το κοινό σου, είναι οι μεγαλύτερες απαιτήσεις του παραπάνω συστήματος.
Δικό σου URL:  Περίπου 15€ – 20€ / χρόνο
Hosting: Περίπου 10€ – 20€ / χρόνο
Αγορά θέματος για το site σου: 0€ – 60€ / εφάπαξ
Κλείνοντας να σου πω ότι και εμείς – η Παρασκευή και εγώ – σε ότι αφορά το «στήσιμο» των δικών μας sites ή την δουλειά που απαιτείται μετά την δημιουργία τους, την κάνουμε ή νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Η βασική μας απασχόληση είναι η ενημέρωση και υποστήριξη των συνεργατών μας, στην εργασία με την LR Health & beauty. Αν λοιπόν θέλεις να κινηθείς προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου, ότι θα χρειαστείς χρόνο για να ενημερωθείς, αλλά και για να κάνεις πράξη αυτό που σκέφτεσαι. Κυρίως σε μη – παραγωγικές ώρες για την κύρια σου εργασία.
Είσαι έτοιμος να ξενυχτήσεις μαθαίνοντας και κάνοντας; Η υπομονή και η εργατικότητα σου θα σου επιστραφούν στο μέλλον πολλαπλάσια!
Μέχρι το επόμενο άρθρο, σου στέλνω τις καλύτερες μου ευχές για επιτυχία,
Φιλικά,
Ζ
ΥΓ:
1. Αν βρήκες αυτό το άρθρο χρήσιμο, μοιράσου το με ανθρώπους που ίσως θα τους ενδιέφερε να το διαβάσουν και εκείνοι.
2. Αν έχεις κάποιες ερωτήσεις γράψε μου εδώ και θα σου απαντήσω
Σε ευχαριστώ προκαταβολικά!