Κατά την διάρκεια των live για τις πωλήσεις που έκανα μέσα στην χρονιά, δέχτηκα πολλά ερωτήματα σχετικά με το Facebook και τις πωλήσεις. Μέσα από αυτό το άρθρο θέλω να σας μεταφέρω κάποια πράγματα από την δική μου εμπειρία σχετικά με το πως λειτουργώ το κομμάτι του Facebook. Αν και οτιδήποτε σας πω είναι καθαρά προσωπική άποψη, παρόλα αυτά όπως θα δείτε παρακάτω, εμπεριέχει και ένα κομμάτι στρατηγικής.
Μια από τις πιο δημοφιλείς ερωτήσεις: Προσωπικό προφίλ ή επαγγελματική σελίδα;
Μπαίνω κατευθείαν στο θέμα. Από την στιγμή που ανοίγετε μια επαγγελματική σελίδα το Facebook σας βλέπει σας επιχείρηση. Αυτό σημαίνει ότι για να φτάσετε στον κόσμο που θέλετε θα πρέπει να διαθέσετε ένα χρηματικό προϋπολογισμό (budget). Αν δεν έχετε δοκιμάσει να δουλέψετε το προσωπικό σας προφίλ, τότε θα σας πρότεινα να μάθετε πως μπορείτε να αξιοποιήσετε τις ΔΩΡΕΑΝ δυνατότητες που σας δίνει το προφίλ σας. Όταν νιώσετε ή αντιληφθείτε ότι θέλετε κάτι περισσότερο, τότε μπορείτε να δημιουργήσετε την δική σας επαγγελματική σελίδα.
Να κάποια πράγματα που είναι καλό να γνωρίζετε σχετικά με το προφίλ σας, αν θέλετε να δείτε επαγγελματικά το Facebook.
#1 Το προσωπικό σας προφίλ, έχει πολύ μεγαλύτερη διάδοση (reach) σε σχέση με μια επαγγελματική σελίδα. Άρα το μήνυμα σας φτάνει σε περισσότερους αποδέκτες.
#2 Αν θέλετε να μεγαλώσετε ακόμα περισσότερο την δυναμική μιας δημοσίευσης (post) τότε προκαλέστε διάλογο μέσα από τα κείμενα που γράφετε στις αναρτήσεις σας.
#3 Μην βιαστείτε να αποφασίσετε ότι δεν δουλεύει. Πρώτα χρειάζεται να δημιουργήσετε το «κοινό» σας. Αυτό θέλει χρόνο και απαιτεί συνέπεια και συστηματικότητα από την δική σας πλευρά. Μην απογοητευτείτε αν στην αρχή δεν έχετε τα αποτελέσματα που ονειρευτήκατε.
#4 Αν δημιουργείτε νέες γνωριμίες στο Facebook, τότε καλό είναι να γνωρίζετε ότι κάθε νέα σας επαφή ρίχνει μια γρήγορη ματιά στο προφίλ σας πριν δώσει έγκριση. Πόσο ελκυστικό θα μπορούσε να είναι ένα προφίλ γεμάτο φωτογραφίες (από τα προϊόντα ή την υπηρεσία σας) με την πρώτη ματιά;
#5 Επιλέξτε την πλατφόρμα που σας ταιριάζει. Η κάθε πλατφόρμα έχει την δική της «συμπεριφορά». Αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειάζεται και διαφορετική προσέγγιση από την δική μας πλευρά. Πολύ σημαντικό εδώ είναι το τι εμείς θέλουμε να κάνουμε και για ποιο λόγο βρισκόμαστε εκεί. Κυρίως ποιο είναι το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε. Για παράδειγμα δείτε τον λογαριασμό μου στο Instagram και την σελίδα μου στο Facebook. Πολύ λίγα post είναι ίδια ενώ η στρατηγική προσέγγισης μου είναι εντελώς διαφορετική σε κάθε πλατφόρμα.
#6 Stories. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ένα «κρυμμένο» ανεξάρτητο κομμάτι που μπορεί να σας απογειώσει. Μπορείτε να κάνετε follow μεγάλες εταιρίες ή stars από διάφορους χώρους για να δείτε πως τα χρησιμοποιούν. Τα stories και στο Facebook και στο Instagram κερδίζουν το παιχνίδι των εντυπώσεων και δημιουργούν ένα νέο – θα τολμούσα να πω τρίτο – μέσο επικοινωνίας ή προώθησης της δουλειάς μας. Θα μπορούσα να μιλάω ώρες για αυτό αλλά δεν θέλω να σας κουράσω. Ίσως σε κάποιο επόμενο άρθρο μιλήσουμε μόνο για αυτό.
#7 Κάποιες πρακτικές συμβουλές:
α. Αποφύγετε να κάνετε μόνο δημοσιεύσεις με προϊόντα ή εκπτώσεις ή καταλόγους κτλ. Δηλαδή αποφύγετε να δείχνετε σαν Telemarketing. Ο κόσμος κουράζεται και παύει να αντιδρά – οπότε και ο αλγόριθμος του Facebook «ρίχνει» την διάδοση της δημοσίευσης σας.
β. Φανταστείτε το προφίλ σας στο Facebook σαν ένα προσωπικό σας site. Ένα κανάλι επικοινωνίας που θα σας βοηθήσει να φτάσει το μήνυμα σας σε περισσότερο κόσμο. Πχ Καλή ποιότητα στις φωτογραφίες σας – όχι επαγγελματικές – αλλά προσεγμένες.
γ. Να εμφανίζεστε συχνά με post. Ίσως καμιά φορά δεν μετρά τόσο το περιεχόμενο, όσο η συχνότητα. Η συχνότητα της εμφάνισης δημιουργεί επαφή!
δ. Δημιουργήστε «ελκυστικά» post. Δημιουργήστε post με έμπνευση και αξία για εκείνον που τα διαβάζει. Προσβλητικές δημοσιεύσεις που σχολιάζουν και φέρνουν σε δύσκολη θέση τον αναγνώστη, δεν βοηθούν στην ανάπτυξη του κοινού σας.
ε. Δημιουργήστε post που προκαλούν Π-Ε-Ρ-Ι-Ε-Ρ-Γ-Ε-Ι-Α !!! (δείτε το παράδειγμα που υπάρχει στο βίντεο πιο κάτω στα 18:07 λεπτά)
Επίλογος
Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε, ότι τα Social Media είναι ένας κόσμος ευκαιριών για εκείνους που αναζητούν ένα τεράστιο πεδίο δράσης. Από την άλλη τα 2,60 ΔΙΣ κόσμου που βρίσκεται μέσα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, δεν διασφαλίζει την επιτυχία μας. Χρειάζεται αρκετή δουλειά και έρευνα γιατί τα δεδομένα αλλάζουν συχνά. Αν και προσπαθώ να γράφω πράγματα που είναι κλασικά για να αντέξουν λίγο παραπάνω στον χρόνο, γνωρίζω ότι το κομμάτι αυτό δεν μένει ποτέ σταθερό. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά τις αγοράς (market place) και όσο πιο πολλές πολυεθνικές θα προσπαθούν να διεισδύσουν στους τοίχους μας και να τραβήξουν την προσοχή μας τα πράγματα θα αλλάζουν.
Πηγή: STATISTA.COM
Αν ένα πράγμα με εκπλήσσει (#εκπλήσσομαι για εσάς που γνωρίζετε) είναι το πόσοι επαγγελματίες σήμερα, υπερεκτιμούν τον χρόνο τους για να μάθουν πως θα λειτουργήσουν σε ένα νέο πεδίο στο οποίο έχει στραφεί η προσοχή του των καταναλωτών.
Παρατηρήστε – ψάξτε – ενημερωθείτε – εφαρμόστε. Αυτά είναι τα 4 δικά μου βήματα που με βοήθησαν πολύ μέχρι σήμερα να προχωρήσω.
Σας ευχαριστώ πολύ που ήσασταν εδώ,
Θα χαρώ να δω το σχόλιο σας όταν διαβάσετε το άρθρο,
Εύχομαι ολόψυχα υγεία και πολλές επιτυχίες
Ζήσης
ΥΓ: Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την προσωπική μου διαδρομή ΕΔΩ
Μπορείτε να δείτε το live που έκανα στην σελίδα μου στο Facebook με αυτό το θέμα παρακάτω: